Kifakadt a napelembotrány Magyarországon: ekkora pofonra ők sem számítottak

Pénzcentrum2022. október 27. 08:16

A kormány október 13-án bejelentette, hogy átmenetileg megszünteti a háztartási méretű napenergia hálózati visszatáplálásának engedélyezését az új igénylők számára. A döntés nagy felfordulást keltett a piacon, melynek hatására a lakossági igények drasztikusan megugrottak.

Megjelent csütörtök reggel a rendelet, amely átmenetileg megszüntetné a háztartási méretű napenergia hálózati visszatáplálásának engedélyezését az új igénylők számára. Most október 31-ig adhatják be csatlakozási igényüket azok, akik napelemet szeretnének a régi szabályozás szerint. A Hello Vidék a vidéki napemeles cégek helyzetére volt kíváncsi, ezért felkerestek több piaci szereplőt, hogy osszák meg tapasztalataikat.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) a kormány október 22-i bejelentését szigorú közleményben támadta, amelyben kiemelték azt is, hogy az intézkedés hatására még jobban le fogunk maradni az Európai Unión belül a villamosenergia termelésben. 

A jelenlegi energia árak mellett kulcsfontosságú lenne a fogyasztóknak (a lakosság mellett értsük ez alatt a vállalkozói szektort – és ezen belül is leginkább a kis- és középvállalkozókat), hogy legyen egy alternatívájuk a villamosenergia megtermelésére. A napelemes rendszerek egyik előnye, hogy kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a havi kiadások egy részét. Jelen gazdasági helyzetben a tervezett módosításokkal még azok sem tudnak majd magukon segíteni, akiknek amúgy lenne rá lehetőségük.

A Hello Vidék több napelemek telepítésével foglalkozó céget is megkérdezett vidéken arról, hogy mit tapasztalnak. Sokan elmondták, hogy a bejelentés óta megállt az érdeklődés. Egyedül azok érdeklődnek, akiknél már be van adva, vagy folyamatban van az engedélyeztetési folyamat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
rezsi, napelem, napenergia, vidék, rendelet, kormányrendelet, hellovidék, rezsiemelés,