A kisállatok a válság újabb nagy vesztesei: soha nem kerültek még ennyien az utcára

Pénzcentrum2022. október 23. 09:01

Amellett, hogy a nehéz anyagi körülmények miatt sokan úgy döntenek, lemondanak kedvenceikről, az örökbefogadási kedv is erőteljesen lecsökkent - írja a Népszava

Tömegesen dobják ki házi kedvenceiket a magyarok a válság miatt – írta a Népszava. A lap emlékeztet: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a lakossági energiaárak és az élelmiszer mellett az állateledelekért is sokkal többet kell fizetni. Ezek a termékek tavaly december óta 130-135 százalékkal drágultak. A romló anyagi körülményeikre hivatkozve pedig egyre többen kérnek segítséget a menhelyektől, és még többen teszik utcára állataikat.

"Eddig nem tapasztaltunk ilyet, 2022 történelmi csúcs" – mondta Szilágyi Attila Balázs, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének szóvivője. Szerinte a menhelyek telítettsége országosan legalább 400 százalékos. Az állatvédő szervezetek szerint a házi kedvencek elhagyása mögött sok esetben persze nem pénzügyi nehézségek állnak, hanem a felelőtlen hozzáállás, figyelmetlenség és nemtörődömség. Ráadásul nemcsak egyre többen mondanak le kutyájukról, macskájukról, hanem az örökbefogadási kedv is erőteljesen csökkent.

 

Címkék:
kutya, macska, válság, magyarok,