Nem tágítanak a napelemesek: ezeket a javaslatokat tették, sok magyart érinthet

MTI2022. október 18. 08:30

Szakmai javaslatokat tett a napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő korlátozás lazítására a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

A szövetség közleményében azt hangsúlyozta, hogy a múlt heti kormányzati döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, eközben a napelemes rendszerek bővülésének akadályozása nem segíti, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Az MNNSZ felvette a kapcsolatot a szakminisztériummal, és kérvényezte, hogy azoknál a háztartási méretű, kis napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, ott tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást. Emellett javaslatot tettek arra, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

Az október 13-i kormányinfón Gulyás Gergely jelentette be, hogy a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggeszti a kormány. Akik ezt követően telepítennek, azokra már új szabályozás fog vonatkozni, tehát a megtermelt energiát csak a saját háztartásában használhatja fel. Ez rengeteg magyar háztartás terveit érintheti. A napelemes szakma értetlenül áll a döntés előtt, közlésük szerint mivel a tervezett változások nem egyértelműek, napelemet használni tervező magánszemélyek tízezrei nem tudják, mi vár rájuk, ha napelemes rendszert terveznek. A napelemesek kálváriájáról és a további tudnivalókról múlt héten írtunk, ezt a cikket a lenti linken tudod újra elolvasni.

Címkék:
szakma, napelem, rendszer, villamosenergia, napelemadó, napelem szövetség, napelemstop,