Itt születnek a legtöbben Magyarországon: mi lehet a titka ezeknek a településeknek?

Pénzcentrum2022. október 10. 08:15

Heves megyében is fogy a népesség, az idei év első negyedében csaknek kétszer annyian "mentek el", mint ahányan születtek.

Heves megyében is kevesebben születtek az év első három hónapjában, mint ahányan elhunytak, összesen 656 újszülött jött világra az északkeleti megyében - írja összesítésében a HelloVidék. A lap a KSH adatait segítségül hívva most Hevesben folytatta a magyar megyék körképét.

A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 636 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség 24%-kal kisebb, mint a 2021. I. negyedévi. A természetes fogyás népességre vetített 2,2 ezrelékes értéke az országos átlagnál (1,8 ezrelék) kedvezőtlenebb volt ebben a megyében, mint az országos átlag.

A születések visszaesésének egyik mozgatórugója lehet, hogy a megyében a kereset is kisebb az országos átlagnál: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 450 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 299 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 463 ezer, a nettó átlagkereset 308 ezer forintra emelkedett. Az országos átlagkereset az alkalmazottak esetében 11%-al magasabb, mint Hevesben.

Ha többet szeretnél megtudni Heves megye számairól, olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
átlagkereset, fogyás, népesség, népességváltozás, magyar, bruttó, megye, halálozás, nettó, népességfogyás, hellovidék, halálozások, születések száma, születések,