Mi az az erdei köbméter: hány mázsa egy erdei köbméter, mennyi a fa ára?

Pénzcentrum2022. szeptember 24. 12:33

Mi az az erdei köbméter: hány mázsa egy erdei köbméter, mennyi a fa ára? Az erdei köbméter tűzifa mennyiségének mértékegysége lehet, mely egységesen 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszúságú feldolgozatlan farönkökből rakott 1,7 méter magasságú farakás. (A magasság 1,7 méteres a hézagok miatt)

Szeptember elején elindult a hatósági áras tűzifaprogram, aminek értelmében háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben lehet kedvezményes áron tüzelőt vásárolni az ország 152 értékesítési pontján. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben.

Erdei köbméter fa ára

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

Tavaly ilyenkor ugyanis körülbelül 3600 forintba került egy mázsa hasított tűzifa, ami most 4490 forintnál kezdődik.

Mennyi egy erdei köbméter?

Egy ömlesztett köbméter (m3) fa, 5-7 mázsának felel meg, fafajtától és nedvességtől függően. Az erdei köbméter fát nem lehet pontosan mázsába váltani, mert pont azért mérik köbméterben, hogy súlytól függetlenül meghatározzák a mennyiséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Erdei köbméter hány mázsa?

Egy erdei köbméter fa (1x1x1,7 m) 10-13 mázsa fának felel meg.

Mit jelent a 10 erdei köbméter?

Az erdei köbméter tűzifa mennyiségének mértékegysége lehet, mely egységesen 1 méteres sorokba rendezett, 1 méter hosszúságú feldolgozatlan farönkökből rakott 1,7 méter magasságú farakás. (A magasság 1,7 méteres a hézagok miatt). 10 erdei köbméter tehát az 1 méter hosszú farönkökből rakott, 1,7 méter magas, 10 méter hosszú farakást jelenti. Kérdés, hogy mennyire is lesz száraz a fa, mert erre a paraméterre a kormány nem tért ki, így a tüzelő tömege eltérő lehet.

Címkék:
fűtés, árak, tűzifa, fa, erdő, állami, tüzelő, fafűtés, hatósági ár,