Súlyos dolog derült ki a klímás fűtésről: erről jobb, ha minden magyar család tud

Pénzcentrum2022. szeptember 12. 10:45

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a gázfűtés kiváltására a fűtésre alkalmas klímák jelenthetnek megoldást. A tervek szerint pedig a kormány lehet támogatná is ezt a megoldást. Balogh József energiapiaci szakértő szerint azonban a villamosenergia-hálózatunk koránt sincs arra felkészítve, hogy az eddiginél is többen kezdjenek el klímával fűteni – számolt be az RTL.

Az emelkedő energiaárak kapcsán a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány alapvetően a megoldást a gázfűtés kiváltásában a split klímában látja. Azonban Balogh József energetikai szakértő szerint csak elsőre tűnhet jó ötletnek, hogy hazánkban még többen válasszák ezt a fűtési módszert.

A mai magyar elektromos elosztó rendszer az nem arra van kitalálva, hogy tömegesen split klímával kezdjenek el fűteni – mondta az energiapiaci szakértő az RTL Híradónak. Ugyanis, ha egyszerre túl sokan kapcsolják be a split klímát télen, akkor könnyedén ellátásbiztonsági bajok alakulhatnak ki.

Ennek oka, hogy Magyarország nagyrészén a villamosenergia-hálózat elavult, így nem bírna ki egy ilyen fajta nagyobb terhelést. Ennek ellenére nem véletlenül szeretnének sokan átállni erre a fűtési megoldásra: a számítások szerint ugyanis az energiaválság tized annyiba fog kerülni a klímával való fűtés, mintha a gázt választanánk továbbra is.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címkék:
fűtés, rezsi, klíma, fűtési szezon, gulyás, fűtéskorszerűsítés, szakértő, gázfűtés, gulyás gergely, energiaválság, rezsiemelés,