Itt vannak a kormány tervei: komplex rezsicsökkentő pályázat jöhet, ezek lesznek a feltételek

Pénzcentrum2022. szeptember 7. 13:05

A kormány tervei szerint a jövőben nem lehetne majd kizárólag napelemekre pályázni, hanem az otthonok komplex energetikai felújítására hirdetnék ki a támogatást - mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályveztetője egy eseményen. Ennek a feltétele az lesz, hogy minimum 30 százalékos energiamegtakarítást elérjen az ingatlan.

Meg fognak változni a lakossági energetikai pályázatok - mondta el Horváth Viktor, a Technológiai és Ipari Minisztérium főosztályvezetője, hogy a magyar korány milyen támogatásokat tervez meghirdetni a jövőben. A napelemes és az otthonfelújítási támogatás is meg fog változni, miközben nem csak a kis- és középvállalatok, de a nagyobb vállalkozások is pályázhatnak - mondta a főosztályvezető a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kiút a rezsiválságból: vágyak és leheőségek című rendezvényén.

Horváth Viktor arról beszélt:

A feltétele a lakossági energetikai pályázatnak az lesz, hogy minimum 30 százalékos energiamegtakarítást elérjen az ingatlan. Az már nem lesz lényeges, hogy önerőből egészítettük ki az összeget, hogy elérjük a célunkat, vagy pedig teljes egészében a pályázati pénzeket használtuk - tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kis- és középvállalatok mellett a nagyvállalatok is pályázhatnának majd a tervek szerint, a cél ugyanúgy az, hogy 30 százalékos energiamegtakarítás történjen. A beszélgetés során az is felmerült, hogy annak, aki nagyobb megtakarítást vállal be, az kap-e magasabb támogatási intenzitást. Horváth Viktor szerint nem fog ilyen történni, mert bár elméletben működik, de sajnos gyakorlatban nem. Az ötlet ugyanis rengeteg adminisztrációval jár, és jelenleg minimalizálni igyekeznek a papírmunkát. Az egységes támogatási intenzitás is egy megoldás, de még nem dőlt el, hogy melyik lesz végül.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakossági napelempályázat második szakasza nemsokára indul.

Címkék:
pályázat, támogatás, tervezés, szakember, lakosság, lakossági pénzügyek, lakossági energetikai pályázat, pályázatok, támogatások,