A legtöbb magyar család már elkésett: csak így kerülhetik el a horror gázszámlát

Pénzcentrum2022. szeptember 7. 11:17

Sokkolni fogja a fűtési szezon a magyar családokat, és még mindig nem látni, hol van a vége az energiadrágulásnak. Aki most kezdene bele az energetikai felújításba már bőven elkésett: a fűtési szezon kezdetéig már csak apróbb változtatások férnek bele. Ez idő alatt esetleg a kazáncsere oldhatja meg valamelyest a drága fűtést - mondta egy rendezvényen Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke.

A rezsiemelés már most egyre jobban érezteti a hatását, de az igazi sokk csak a fűtési szezon kezdete után fog jönni. A szakértők szerint pedig hatalmas a baj: a magyar házak energetikailag korszerűtlenek, körülbelül 1,8 millió családi házat kéne felújítani hazánkban. A tél pedig nagyon fog fájni ezeknek az embereknek, ráadásul, ha a felújításba most akarunk belevágni az régen késő - hangzott el a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kiút a rezsiválságból: vágyak és leheőségek című rendezvényén.

Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke szerint az, amit most látunk a nyár végén még csak a kezdet. Az igazi sokk a fűtési szezon kezdete után fogja érni a családokat, amikor az energetikailag rossz otthonaikba megkapják az első emelt rezsivel számolt csekkeket. Azt pedig korántsem lehet tudni, hogy hol lesz a vége a drágulásnak a szakember szerint.

Ráadásul annak, aki most kezdene bele a felújításba már bőven elkésett Gulyás István szerint:

mindössze apróbb változtatásokra van már csak idő, ha pedig kemény telünk lesz, akkor szinte esélyünk nincs elkerülni a hatalmas csekkeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakember szerint a fűtési szezon 1-2 hónapon belül elindul, ez idő alatt a legegyszerűbb, ha a kazánunkat lecseréltetjük egy új, kondenzációs készülékre. Ez ugyanis kifér egy keretösszegből (ha rendben tartottuk a fűtési rendszerünk, akkor mindössze az eszköz lecserlésére van szükség), és akár 20 százalékot is spórolhatunk vele a rezsinken. Ráadásul 3-4 héten belül fel tudja szerelni a szakember.

Amit még az ősszel el tudunk intézni Gulyás István szerint az a nyílászárócserét, amire mindössze 4-6 hétre van szükség, de ha már esik, akkor ezek a munkálatok is tavaszra maradnak. A hőszigetelés kérdése viszont már jóval kényesebb: a ház teljes felújítására a tél beállta előtt már nincs idő – hiszen tartósan 5 fok felett kell lennie a hőmérsékletnek a munkálatokhoz – így legjobb esetben is a homlokzat, illetve a tetőtér szigetelése oldható meg.

Címkék:
otthon, fűtés, rezsi, időjárás, rezsicsökkentés, fűtési szezon, ház, szakember, szezon, fűtéskorszerűsítés, rezsidíjak, rezsicsekk, rezsiemelés,