Egyre biztosabb, a távfűtés sem marad ki a rezsiemelésből: már számolják az átlagfogyasztást?

Pénzcentrum2022. szeptember 3. 19:05

Már gyűjti az Energiahivatal az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat a szolgáltatóktól: nagyon úgy tűnik, hogy a távhő esetében sem fog fennmaradni a rezsicsökkentés. A szakember szerint nagy veszteség indul most el a távhővállalatoknál, ami előbb-utóbb vagy csődhöz vezet vagy ahhoz, hogy valamilyen támogatáshoz fordulnak - elsősorban a magyar államhoz.

Mint a Pénzcentrum is megírta, nagy eséllyel a távhő is kikerülhet a rezsicsökkentés hatálya alól, mivel a szolgáltatók jóval drágábban juthatnak gázhoz, mint korábban. Ennek kapcsán most az RTL Híradónak Holoda Attila energiapiaci szakértő elmondta, hogy nagy veszteség indul most el a távhővállalatoknál, ami előbb-utóbb vagy csődhöz vezet vagy ahhoz, hogy valamilyen támogatáshoz fordulnak - elsősorban a magyar államhoz.

Eddig kompenzálták a távhős cégek veszteségeit, de a csatorna úgy tudja, az októberben kezdődő gázévvel kapcsolatban az Energiahivatal eddig semmit sem közölt a szolgáltatókkal. Állaítólag az Energiahivatal bekérte a távhő-cégektől az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat. Ezt a Híradónak egy nagyváros szolgáltatójánál is megerősítették. 

Jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják

- válaszolta korábban az ügyben a hivatal az Átlátszónak.

Címkék:
otthon, fűtés, rezsicsökkentés, távfűtés, távhő, szolgáltató, energiahivatal, rezsiemelés,