Kiszámolták: így néz ki egy nem rezsicsökkentett árú villanyszámla

Pénzcentrum2022. szeptember 1. 17:15

A Portfolio egyik kollégája megkapta az első olyan villanyszámláját, amelyben az átlagfogyasztás feletti részre már a rezsicsökkentés új korszaka szerinti 70 forintos összeget számlázták ki neki. Most elmagyarázták röviden, hogy mit hogyan kell nézni az új számlán és melyek az új szabályok.  

Bár a Portfolio munkatársa bediktálta az augusztus elsejei óraállását, az alábbi számlán látszik a Leolvasás Módja (LM) oszlopban, hogy a számla kibocsátója becsülte meg neki azt, hogy a rezsicsökkentés új korszakának első napján, augusztus elsején hol tarthatott az óraállása (31 ezer 491 KWh-n). Mások is hasonlót tapasztaltak az áram- vagy gázszámlán, miszerint a bediktált helyett a becsült augusztus elsejei fogyasztási állapot szerepel a számlán. De olyan is volt, aki diktálta az augusztus elsejei áramóra állását és neki azt vették figyelembe a számlánál.

Mindez még érthető is, hiszen nem minden fogyasztó tudta július 31-én este, vagy augusztus elsején reggel bediktálni az óraállását, a rákövetkező napokban pedig már akadoztak az erre szolgáló csatornák, éppen ezért hosszabbították meg a lehetőséget augusztus 15-ig. Így tehát azoknál, akik bár diktáltak augusztus elejéig, de mégis becslés alapján állitotta ki nekik a szolgáltató a számlát, nagy valószínűséggel az történt, hogy az előző évek fogyasztási tapasztalatai alapján valamilyen országos szoftveres megoldással, illetve a rendeletben szereplő naparányos elszámolás alapján becsülte meg a számlakibocsátó, hogy mennyi lehetett augusztus elsején az adott óraállás.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Amit szintén pirossal bekereteztek: augusztus 1. óta kétféle árszabás szerint számlázta ki a szolgáltató a fogyasztást, ami az alábbi módon jött ki:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Aztán a 116-ból fennmaradó 12 KWh-s részt már nem a rezsicsökkentett áron számlázta ki a szolgáltató (A1 kedvezményes díjszabás, nettó 5,11 Ft/KWh), hanem az A1 lakossági piaci áron. Ez nettó 31,8 forintot, bruttó 40,4 forintot jelent KWh-nként. Ha még hozzáadjuk az átvideli díj 1 KWh-nkénti bruttó árát (12,4 forint), és az elosztói díj bruttó árát (17,3 forint), akkor ebből a három tételből együtt már kijön az a 70,1 forint, amit a rezsicsökkentés új korszakában a kedvezményes mennyiség (havi 210 KWh) feletti részre ki kell fizetni bruttóban.

Címkék:
energia, rezsi, villany, forint, áram, villanyszámla, áramfogyasztás, áram ár, rezsiemelés,