Elképesztő gázárat lebegtettek be az oroszok: elbírja ezt a rezsicsökkentés?

Pénzcentrum2022. augusztus 17. 18:50

Egészen elképesztő gázárat mondott be a téli hónapokra a Gazprom, gyakorlatilag azt vázolta, hogy további legalább 60%-os áremelkedés várható. Jelenleg 1000 forint körül jár a gáz világpiaci ára köbméterenként, ha ez 1600 forintra emelkedne, akkor elképzelhető, hogy felül kell vizsgálnia a rezsicsökkentést a kormánynak az elemző szerint. 

Egyes előrejelzések szerint akkor száll majd el csak igazán a gáz ára, amikor a legtöbb fogy belőle. A Portfolio írta meg, hogy a Gazprom kedden kiadott közleményében 60 százalékkal drágább világpiaci árat jósol az idei télre. Az RTL Híradójának nyilatkozó gázpiaci szakértő szerint, ha az orosz állami energiavállalat kevesebb gázt ad el, azzal fel tudja hajtani az árakat, ugyanakkor hiába jelentős a befolyásuk, nem csak tőlük függ az ár. 

Persze nem kizárt ez lesz a forgatókönyv, de sokkal valószínűbb, hogy csupán az oroszok által folytatott kommunikáció, a zsarolás része. Valóságalapja egyelőre nem látszik - összegezte Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. 

Címkék:
gáz, rezsi, oroszország, gazprom,