Óriási kérdések a téli fűtés körül: nagy baj lesz a tűzifával, ezzel nagyon vigyázni kellene

24.hu2022. augusztus 12. 10:32

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy vonja vissza a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló kormányrendeletet – írja a 24.hu.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint rossz jogalkotói döntésnek a tűzifa biztosításáról szóló rendelet, emiatt pedig nyílt levélben kérik a miniszterelnököt, hogy vonja vissza azt. Az önkormányzatok öt érvet is felhoztak erre, többek között hogy a rendelet alapján kitermelt fa nem alkalmas annak nedvességtartalma miatt a 2022. október és 2023. április közötti fűtési szezonban felhasználásra, ugyanis a nedves fa elégtelenül és alacsony hőhatásfokkal ég.

Emellett a rendelet veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot, a fák vágáskorára, az erdők felújítására vonatkozó szabályok is hátráltatják hazánk védekezését a klímaváltozással szemben. A védett erdőkben a rendelettel szabályozott módon történő fakivágás, tarvágás szerintük nem megengedhető, mert ellentétes az Alkotmánybíróság 3224/2017. határozatában rögzített azon alapelvével, hogy a természetvédelem jogszabályokkal biztosított szintjét az állam nem csökkentheti.

Címkék:
önkormányzat, rezsi, rezsicsökkentés, tűzifa, szabályok, rendelet, önkormányzatok, fakitermelés, fafűtés, energiaválság, rezsiemelés,