Fellélegezhetnek a társasházban élő magyarok: új rezsikönnyítést kaptak

Portfolio2022. augusztus 10. 09:05

Kedd este a kormány újabb rendeletei jelentek meg a Magyar Közlönyben, az egyik új módosítás pedig megkönnyíti a napelem- és napkollektor telepítésését a társasházaknak, így több lehetőségük van a rezsiköltségeik csökkentésére – írja a Portfolio.

A veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány módosít a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvényen. A tegnap megjelent változás értelmében már nem kell minden lakástulajdonos beleegyezése, hogy az épületre napelemet- vagy napkollektort telepítsenek. A döntéshez elég a tulajdonos 75%-ának igenlő szavazata. Ez felgyorsíthatja a napenergia hasznosítását, ugyanis eddig az ilyen típusú projekteknél gondot jelentett, hogy az össze lakástulaj beleegyezésére szükség volt, mert a tető közös, osztatlan tulajdonnak minősül.

A rendelet szintén kimondja, hogy a rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos részletszabályokat meg kell állapítani, ezekből pedig kiemeli a csatlakozás feltételeit, a telepítés és az üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását. A külön tulajdonban álló lakás vagy egyéb helyiségeknél az energiaellátás érdekében a tervezett rendszer a közös tulajdonban álló épületrészre csak akkor telepíthető, ha az a közös költség csökkentésére telepítendő napelemeket nem akadályozza. A rendelet az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményei miatt kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

 

 

Címkék:
kormány, rezsicsökkentés, társasház, napelem, napkollektor, rendszer, rendelet, veszélyhelyzet, alternatív energiaforrások,