Itt a tűzifa-rendelet: komoly változások lesznek a magyar erdőkben

Pénzcentrum2022. augusztus 5. 09:05

Megjelent a rendelet a tüzelő kivitelének tilalmáról. Ennek értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt csak ajánlás a vágásérettségi kor. Emellett a rendkívüli gázkészletekről is döntött a kormány, amelyhez majdnem 2 milliárd euró hitelt is felveszünk.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a fakitermelés tilalmára vonatkozó korlátozást nem kell alkalmazni.

A rendelet értelmében védett természeti területen

  • idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – a fafajcserés szerkezetváltás helyett az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető;
  • őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről,
  • az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető,
  • a törvény mellékletében felsorolt állami erdészetek által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki.

Az állami tulajdonú erdőben is csak ajánlás a vágásérettségi kor, gyorsan növő fafajoknál tíz, lassan növőknél húsz évvel a vágásérettség előtt is kitermelhető a fa. Az állami erdészeteknek az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre elég a felelős miniszter engedélye, azt 21 nap helyett elég 8 nappal előre bejelenteni a hatóságnak, 3 nap lesz az állásfoglalásra.

Gázkészletekről is döntöttek

Megjelent Palkovics László rendelete is a különleges földgázkészletek létrehozásáról. Ennek értelmében a készlet mérete 7 811 000 MWh, és ehhez maximum 1 milliárd 850 millió euró hitelt vehet fel az állam.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A földgáz legmagasabb beszerzési ára a szerződéskötés időpontjában érvényes piaci árak alapján képzett és legfeljebb a hazai földgázrendszer virtuális kereskedelmi pontjáig felmerülő, a rendszerhasználati díjakat, a kapcsolódó árfixálás költségeit tartalmazó ár.

Címkék:
otthon, gáz, tűzifa, erdő, földgáz, ajánlás, rendelet, fafűtés,