Beléptünk a válság előszobájába? Egyre kevesebben építkeznek itthon

MTI2022. július 29. 11:30

Idén az első negyedévben 4528 új lakás épült, 26 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 8001 volt, 15 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – derül ki a KSH adataiból.

A fővárosban 9,9 százalékkal kevesebb, összesen 2440 lakást vettek használatba. Minden településkategóriában csökkent a lakásépítés: a megyei jogú városokban 38, a többi városban 43, a községekben 35 százalékkal kevesebb lakás épült. A természetes személyek által épített lakások aránya tovább csökkent, 25 százalékot tett ki. A vállalkozások által építettek aránya 73 százalék volt.

Az év első három hónapjában a fővárosban a korábbi alacsony bázis csaknem háromszorosára ugrott a tervezett lakások száma, de ez a 2 ezret meghaladó érték még így sem éri el a korábbi évek 3-4 ezer körüli szintjét.

Lakást vennél? Finanszírozásért nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

A megyei jogú városokban 27 százalékos csökkenés, az egyéb városokban stagnálás, a községekben pedig 14 százalékos növekedést tapasztaltak 2021 első negyedévéhez képest. Az építtetők az esetek 55 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

Címkék:
lakáshitel, lakásbiztosítás, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, lakásfelújítás, építkezés, ingatlanpiac, új lakás, lakások,