Na, ezért robbannak fel a magyarok rezsiköltségei: óriási a baj az otthonokkal

Pénzcentrum2022. július 27. 08:36

A kormány számításai szerint „mindössze” a háztartások negyedének fog nőni a rezsiszámlája augusztustól, amihez jócskán hozzájárul a 444.hu szerint az is, hogy a magyarországi lakások és házak jelentős része elavult és energiapazarló.

Egy felmérés szerint 2020-ban a családi házak és a tíz lakásosnál nagyobb társasházak 63 százalékának nem volt egyáltalán hőszigetelése, míg a kis társasházaknak a 77 százalékának. A panelek esetében ez egy kicsit jobb, 55 százalékos. Azonban a fennmaradó ingatlanok esetében se beszélhetünk megfelelő hőszigetelésről, ugyanis nagy arányban vannak köztük olyanok, amiket csak részlegesen sikerült hőszigetelni.

Így lehetséges az, hogy az elmúlt 8 évben mindössze 7-10 százalékkal nőtt a teljesen hőszigetelt családi házak, nagy társasházak és panelek aránya, míg a kis társasházak esetében csak részleges felújítások történtek. A korszerű nyílászárók aránya viszont szerencsére minden ingatlantípusban növekedett megközelítőleg 5-13 százalékkal.

A fentiekből is látható, hogy a hazai ingatlanok rendkívül elavultnak számítanak: a Habitat for Humanity tavalyi jelentése szerint a lakóépületek több mint fele 1970 előtt épült, és a teljes lakásállomány 70-90 százalékát fel kéne újítani. Ez azt jelenti, hogy a magyar energiafogyasztás 2020-ban 34 százaléka a háztartásokhoz volt köthető, míg az Európai Unióban ez az arány mindössze 28 százalék volt.

Címkék:
ingatlan, társasház, hőszigetelés, lakáskorszerűsítés, családi, fűtéskorszerűsítés, energetikai korszerűsítés, hazai, ingatlanok, házak,