Tovább dagad a pesti ingatlan-botrány: futnak a pénzük után a lakástulajdonosok

Pénzcentrum2022. július 25. 10:31

A Hermina Center kft. Hermina Happy Land III. Öt éve várnak a lakók a kifizetett lakásaikra, de a beruházó szerint a drágulás mindent borított, így még most sem vehették át a már kifizetett lakásokat.

Évek óta nincsen kész, pedig 2017 végére ígérte az első átadható lakásokat a zuglói Hermina Happy Land III, ahol 260, nagyrészt kifizetett lakásra várnak a vásárlók. Többen indítottak pert, és fogadták el, hogy a korábban befizetett pénzüknek a részét visszakapják, esetleg a cégtől követelt kötbért is kifizetve. A beruházó érve az, hogy olyan árrobbanás történt 2016 után, amely miatt az akkor reálisnak tűnő összegből egy-két évvel később már nem lehetett megvalósítani a beruházást, ezért a vevőknek a szerződésben foglalt – 2016-ban 360 ezer forintos –négyzetméterenkénti árat legalább 680 ezer forintra kellene kiegészíteniük. 

A károsultak most tüntetést szerveztek Almásy Sándor otthona elé. A helyzetet röviden összefoglaló szöveg szerint a vevő ajánlatot kap, hogy visszakapja addig befizetett pénzét, feltéve, ha a leszerződött ingatlant a cég el tudja adni másnak, már az új, emelt áron. Mindez azt jelenti, hogy a vevő, aki inkább lemond a lakásról 2-3 évvel azután, hogy kifizette a lakás eredeti vételárát, visszakapja azt, vagy annak is csak egy töredékét.

A Hermina Center Kft. szerint a szerződésben meghatározott vis maior fogalmának megfelel, hogy az építőiparban 2016 után látványos áremelkedés volt, megdrádultak az építőipari anyagok és a munkaerő, így a korábban befizetett pénzekből már nem lehetett megvalósítani a beruházást.

Az árváltozásra hivatkozás még furcsább azoknál az ügyfeleknél, akikkel a Hermina Center 2018 márciusában szerződött le, azt ígérve, hogy az építkezést 2018 májusára befejezi – tehát elvileg hetek, esetenként napok alatt állt elő az ágazatban a beruházást lehetetlenné tévő helyzet. A szerződésekben nincsen használatbavételi engedélyre és birtokbaadásra vonatkozó időpont, csak az „építkezés befejezése” van megadva, a cég szerint tehát nincs is rajtuk számon kérhető időpont. A cég azt is vitatja, hogy a vevők, akik kifizették a lakások teljes vételi árát, jogszerűen lettek bejegyezve tulajdonosként a tulajdoni lapon. Ez erre vonatkozó pereket a cég elvesztette-írta a Telex.

Címkék:
cég, lakás, ingatlan, beruházás, építkezés,