Megjelent a rendelet a rezsiemelésről: nincsenek kőbe vésve a megemelt tarifák?

Pénzcentrum2022. július 21. 10:17

Negyed évig maradhatnak a mostani rezsiárak a vonatkozó rendelet szerint, legközelebb december végén vizsgálják felül őket a piaci árakhoz viszonyítva. A lakossági árakat felülvizsgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hiva negyedévente az áram és a gáz esetében is.

Németh Szilárd tájékoztatója után nem sokkal már meg is jelent a Magyar Közlönyben a rezsicsökkentés átalakításáról szóló rendelet.

A tarifákat a rezsibiztos jelentette be, azok nincsnenek benne a rendeletben:

  • Az áram tarifája 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint.
  • E feletti fogyasztásnál 70,10 fornit/kWh.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint a limitig, e felet 62,9 forint/kWh.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.
  • a földgáz esetében 144 köbméter/hó limitig a kedvezményes tarifa 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 fornit/köbméter, a valós versenypiaci ár 1020 forint lenne a rezsibiztos szerint.

2022. december 31. napját követően a Hivatal a versenypiaci költségeket tükröző árat negyedévre az egyetemes szolgáltatónak az adott negyedévet 10 nappal megelőzően tett javaslatára, annak megtételét követően legfeljebb 6 munkanapon belül határozza meg

- áll a rendelkezésben, tehát a lakossági árakat felülvizsgálja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal negyedévente az áram és a gáz esetében is.

A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén az egyetemes szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni

- áll a szövegben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet értelmében a mostani rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja, először december 30-án. A teljes rendelet itt olvasható:

A rezsiemelésről szóló kormányrendelet (2022.07.21.)

Címkék:
rezsi, áram, gázszámla, rezsicsökkentés, villanyszámla, gázár, tarifa, földgáz, rendelet, áram ár, áram ára, lakossági gázár, gázárak, rezsiemelés,