Súlyosan veszélyeztetett az ősi magyar kutyafajta: külföldi gazdagok kedvence, itthon mellőzik

HelloVidék2022. május 28. 10:03

A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának, és világszerte a legismertebb terelőkutyafajta közülük. Itthon mégis veszélyben van az állomány, olyannyira, hogy tavaly mindössze 380 kölyök született, ami súlyosan veszélyeztetett fajtabesorolásúvá teszi a pulit.

Mi lehet az oka annak, hogy ez az egykor rendkívül népszerű, szívós, ősi magyar terelőkutya ennyire a perifériára szorult a kutyatartók körében? Árminiczki János, a Magyar Puli Klub elnöke beszélt a fajtáról és a tenyésztés jelenlegi nehézségeiről a HelloVidéknek.

... Előtérbe helyeződtek a divatfajták, szerintem ez alakította ki ezt a jelenlegi helyzetet. A legtöbb hobbitenyésztő egy-egy almot hoz le éves szinten, nagyon kevés, 20-25 komolyabb tenyészet van az egész országban

- mondta el Árminiczki János, aki magáról a fajtáról azt mondta, "egy törzskönyvvel rendelkező, jó tenyészetből származó, betegségektől megszűrt kölyök - a könyök és csípődiszplázia kizárva nála, ugyanis kötelező erre a szűrése, anélkül nem lehet tenyészteni sem - ára 100 ezer forint körül van. A tartása pedig szintén igen költséghatékony, csúnya kifejezéssel élve, mert egyáltalán nem beteges fajta, ráadásul az étkeztetése is egyszerű".

Mark Zuckerber is beleszeretett a puli kutyafajtába 2011-ben, és azóta is hűséges barátja a kis fehér törpekomondor.

Azt is hozzátette: sok esetben a bozontos szőre tartja vissza az embereket a pulivásárlástól, mert attól tartanak, hogy meggyűlik vele a bajuk. Holott az igazság épp ennek az ellenkezője, a puli szőre nem hullik, és nem ördöngösség a gondozása sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikk a pulik tartásáról, tenyésztéséről, magyarországi helyzetéről a HelloVidék oldalán olvasható.


 

Címkék:
milliárdos, kutya, magyar, kutyatartás, hellovidék,