A tulajdoni lap lekérése ingyenesen: az e-hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap letöltése hogyan történik?

Pénzcentrum2022. május 28. 20:40

A tulajdoni lap a hazai ingatlanügyek meghatározó okmányai közé tartozik, éppen ezért minden olyan esetben le kell kérnünk a Földhivataltól, amikor egy adott lakás, ház vagy egyéb ingatlan gazdát cserél. Na de mi a tulajdoni lap lényege és miért fontos a Földhivatal tulajdoni lap lekérés, avagy a tulajdoni lap lekérdezés? Járjunk utána, hogyan zajlik a tulajdoni lap lekérése ingyenesen – a tulajdoni lap Ügyfélkapun keresztül lekérhető-e? A tulajdoni lap bejegyzés mennyi idő, illetve a tulajdoni lap kikérése mennyi idő alatt megy végbe? Minden fontos kérdést megválaszolunk a tulajdoni lap lekérdezés kapcsán!

Cikkünkben utánajárunk, mi a tulajdoni lap lényege és megválaszolunk minden gyakori kérdést a tulajdoni lap lekérdezés kapcsán. Tudd meg, mi az a tulajdoni lap, hogyan zajlik a tulajdoni lap lekérése ingyen, és hogy mik a Földhivatal tulajdoni lap lekérdezés szabályai! Amellett, hogy megtudhatod, a tulajdoni lap mi az és a tulajdoni lap mennyi idő alatt kerül a kezünkbe – azaz a nem hitelen tulajdoni lap letöltése hogyan történik -, azt is eláruljuk, hogy a tulajdoni lap kikérése mennyi idő alatt valósul meg, illetve, hogy a tulajdoni lap bejegyzés mennyi idő alatt kerül be a nyilvántartási rendszerbe. Nézzük, hogyan történik a tulajdoni lap lekérése ingyenesen, és hogy a tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapu segítségével történik-e!

Mi az a tulajdoni lap és miért fontos a tulajdoni lap lekérése?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy mi az a tulajdoni lap, mi a tulajdoni lap jelentése, és hogy mi minden olvasható le a tulajdoni lap nevű hivatalos dokumentumról! Magyarországon minden ingatlan – legyen szó lakásról, házról, telekről, zártkertről, erdőről vagy termőföldről – szerepel a Földhivatal ingatlan-nyilvántartásában, akárki legyen annak a tulajdonosa (a magánszemélyek mellett lehet egy ingatlan céges vagy állami tulajdonú is).

A tulajdoni lap az ingatlanügyek meghatározó hivatalos okmánya, gyakorlatilag olyan, mintha az ingatlan „személyi igazolványa” lenne, minden alapvető ingatlanadat szerepel rajta – az ingatlan címe, helyrajzi száma, az építés éve, település, külterületi/belterületi-e stb.

A tulajdoni lapon számos más létfontosságú adat is fellelhető, például minden fontos jog, ami az ingatlanra a tulajdoni lap szerint be van bejegyezve – ilyen a haszonélvezeti jog, a tulajdonjog, a végrehajtás vagy a jelzálog – sőt, ezekből gyakorlatilag ki is olvashatjuk az ingatlan előtörténetét (egyes házaknak rendkívül „viharos” a múltja) – ehhez a tulajdoni lap „teljes másolata” szükséges. Minden, a tulajdoni lapon szereplő adat hivatalos (ügyvédi ellenjegyzés, földmérői munka stb. áll mögötte). A rendszerből lekért tulajdoni lap minden esetben hiteles és megbízható, az adatok valóságosak (az adott pillanatra vonatkozóan). Ha csak a jelenleg érvényes ingatlanadatokra van szükségünk, nem kell a tulajdoni lap teljes másolata, elég a „szemle” is.

A tulajdoni lap lekérése: mikor kellhet a Földhivatal tulajdoni lap?

Bármilyen ingatlanügyben szükségünk lehet a tulajdoni lap nyújtotta információkra (pl. ingatlan adásvétel, bérlés stb.), hiszen a tulajdoni lap másolata a biztosíték, hogy tényleg az adott ingatlanról van-e szó.

Mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy semmilyen olyan hivatalosnak tűnő ingatlanügyletbe ne menjünk bele, ahol nem áll rendelkezésünkre legalább a nem hiteles tulajdoni lap másolata!

Abban az esetben, ha nem kaptunk a főbérlőtől/eladótól/ingatlanügynöktől stb. tulajdoni lap másolatot, a cím vagy a helyrajzi szám alapján mi magunk is lekérhetjük a tulajdoni lap nevű dokumentumot (a későbbiekben visszatérünk rá, hogy a nem hiteles tulajdoni lap letöltése hogyan történik) – célszerű ezt mindenképp megtenni, hiszen akár önhibán kívüli téves adatok is szerepelhetnek egy hirdetésben.

Tipikus példa a hamisan megadott adatokra az, ha egy ingatlanhirdetésben (akár szándékosan, akár véletlenül) rosszul adják meg az ingatlan hasznos alapterületét. Ez különösen a nagyobb méretű, gyakran zegzugos elrendezésű családi házaknál jelenthet problémát, de megtévesztő lehet az is, ha a ferde falú tetőtér teljes alapterületét is beleszámolják a hasznos alapterületbe, vagy ha az erkélyt/teraszt is egész négyzetméternek számolják (hivatalosan általában 50%-os csökkentett szorzóval - fél négyzetméterrel - kell beszámítani az erkélyt az ingatlan alapterületébe). Ezek mind fontos adatok, a bennünk felmerülő kérdésekre pedig egyszerűen megszerezhetjük a választ, ha megtörténik a tulajdoni lap lekérése ingyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a különbség a hiteles tulajdoni lap és a nem hiteles tulajdoni lap között?

Ingatlanügyleteink során megkülönböztetjük a nem hiteles tulajdoni lap másolatot (ez a tulajdoni lap csak a tájékoztatást szolgálja, nincs hiteles tanúsító ereje) és a hiteles tulajdoni lap másolatot (hiteles tanúsítóerővel rendelkezik, ez a tulajdoni lap szükséges minden hivatalos ingatlanügylethez). A földhivatali nyilvántartásból egyébként a nem hiteles tulajdoni lap és a hiteles tulajdoni lap másolat (e-hiteles tulajdoni lap) mellett lekérhető csak a tulajdoni lap I. része is (ez havi 20 alkalommal ingyenes).

  • Az elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap lekérés ára 3.600 Ft/ingatlan (teljes és szemle), az elektronikus térképmásolat pedig 2.400 Ft/ingatlan.

Hogyan történik a tulajdoni lap lekérdezés ingyen?

Így, hogy tudjuk, a tulajdoni lap mi az, nézzük, hogyan zajlik a tulajdoni lap lekérése ingyenesen, azaz hogyan történik a tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapun keresztül, illetve hogyan történik a Földhivatal tulajdoni lap lekérés! A tulajdoni lap kikérése mennyi idő, a tulajdoni lap mennyi idő alatt jön meg, ha gyorsan van szükségünk rá?

1. Hogyan zajlik a tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapu segítségével?

A nem hiteles tulajdoni lap minden természetes személy részére egyszerűen letölthető elektromos dokumentum formájában (a teljes és a szemle egyaránt), évi 2 alkalommal, bármilyen ingatlanra vonatkozólag – azonban ehhez szükséges tudnunk az ingatlan pontos címét és/vagy a helyrajzi számát. Ha ennél többször akarunk tulajdoni lapokat lekérni, ezeknek az ára 1.000 Ft, amit az Ügyfélkapun keresztül kell kifizetnünk, bankkártyával.

2. Hogyan történik a Földhivatal tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapu nélkül?

A tulajdoni lap lekérés nem csak online (a tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapu mellett a Földhivatal Online oldalán is megtehető) intézhető, hiszen megtehetjük ezt személyesen, papíralapon is, azonban ehhez el kell mennünk a Földhivatalba. Ha személyesen megyünk a hivatalba, akkor:

  • a hiteles tulajdoni lap másolat papír alapon (teljes és szemle is) 6.250 Ft/ingatlan;
  • a nem hitelesített térképmásolat ára 2.400 Ft;
  • a hitelesített térképmásolat ára 3.600 Ft/ingatlan;
  • a térképbe való betekintés 800 Ft, a földhasználati lap másolata szintén ennyi.
  • Telefonon is intézhetjük mindezt, KAÜ segítségével (Központi Azonosítási Ügynök).

A tulajdoni lap bejegyzés mennyi idő alatt kerül be a nyilvántartásba?

Célszerű az ingatlanügylet megkötés előtti lekésőbbi időpontban lekérnünk a tulajdoni lapot, hogy tisztában legyünk azzal, ha az utóbbi időben mégis valami változás történt volna az ingatlan élettörténetében, vagy hogy tudjuk, van-e olyan bejegyzés, ami nem lett törölve róla. Ha tulajdonjogot szeretnénk bejegyeztetni, érdemes tudnunk, hogy az általános földhivatali tulajdoni lap ügyintézési határidó 21 naptári nap (ebbe nem beleszámolandó a hiánypótlásra a kérelmezőnek adott határidő, továbbá, ha a földhivatalnak a tulajdoni lap kérelem elbírálásához más szakhatóságot kell megkeresnie, akkor a szakhatóság eljárásának időtartama, illetve nem számít bele a postai kézbesítési idő sem); a tulajdoni lap hiánypótlás határideje 15 nap.

A tulajdoni lap mennyi idő: a tulajdoni lap kikérése mennyi idő?

A tulajdoni lap lekérése ingyenesen mindössze néhány percig tart, míg bejelentkezünk az Ügyfélkapuba vagy felmegyünk a Földhivatal Online oldalára (a tulajdoni lap lekérése ingyen is történhet, ám, ha fizetős szolgáltatást igényeltünk, azt a tulajdoni lap lekérdezés alkalmával ki kell fizetni). Ha a tulajdoni lap lekérése Ügyfélkapun keresztül problémás, akkor menjünk be a Földhivatalba és intézzük személyesen, ami szintén gyors folyamat – a hivatali várakozási idő hosszúságától függően.

Címkék:
otthon, lakásvásárlás, ingatlan, telek, ügyintézés, földhivatal,