Ezért lehet most pokolian drága a Magyarországra érkező orosz gáz: keményen megfizetünk érte

Pénzcentrum2022. május 18. 09:46

Háromszor annyiért vehette idén februárban az orosz gázt Magyarország, mint Románia, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag – derült ki a G7 elemzéséből, amiben leírják azt is, mik lehetnek ennek az okai.

A portál elemzése szerint jelenleg csak Litvánia jut drágábban az orosz gázhoz, mint Magyarország. A legfrissebb, februári Eurostat adatok azt mutatják Magyarországnál csak Litvánia vásárolt drágábban orosz gázt. Igaz, az adatok elemzésekor fontos kiemelni, a portál számításaiban csupán 11 uniós tagállamot tudtak vizsgálni, ezek közül a 2. legdrágább a magyar gáz. Ebből adódik, hogy az elég kis mennyiséget beszerző szlovének negyed-, a románok és a csehek pedig harmadáron vásároltak Magyarországhoz orosz gázt 2022 februárjában.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a hazai magas gázár magyarázata valószínűleg az, hogy a Gazprom országonként eltérő árképletet használ, tehát az egyes országoknak más és más módon határozza meg az aktuális árat. Az egyik, árat komolyan befolyásoló tényező, hogy a Gazprom által alkalmazott díj milyen időeltolódással követi a piaci jegyzéseket. A másik, hogy mihez kötik az orosz gáz árát, a régebbi szerződéseknél még bevett gyakorlat volt az úgynevezett olajárindexálás, amikor a gáz helyettesítő terméke, a fűtőolaj jegyzéséből indultak ki.

Mostanra ez a gyakorlat háttérbe szorult, és többnyire a tőzsdei gázár jelenti a viszonyítási alapot – írja a portál. Pedig jelenleg az olajárindexálás kedvezőbb lenne, viszont az új magyar szerződés már lehet nem ez alapján számítódik, míg más országokban elképzelhető, hogy ilyen, régebbi szerződés fut. A portál azt még megjegyzi, hogy számításaik alapja, azaz az összevont külkereskedelmi adatokból azt nem lehet megállapítani, hogy pontosan mely cégek és milyen szerződés alapján szerezték be az adott hónapban a gázt. A kalkulált átlagban így más beszerzések is benne lehetnek, ezek pedig – akár felfelé, akár lefelé – elmozdíthatják az átlagárat – írják.

Címkék:
gáz, gázszolgáltató, magyarország, szerződés, oroszország, gázár, adatok, orosz, gáztározó, gazprom, gázárak, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,