Óvatosan gyűjtögessünk az erdőkben tavasszal: súlyos bírság lehet a móka vége

HelloVidék2022. április 11. 08:15

Érdemes figyelembe venni, hogy saját felhasználásra medvehagymát a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad - hívja fel a figyelmet a HelloVidék cikke.

A medvehagyma a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik, így már sokan nekikezdtek a medvehagyma betakarításának. Persze mielőtt rohannánk és begyűjtenénk a friss hajtásokat, jó tudni, hogy a közkedvelt fűszernövény gyűjtésére milyen szabályok vonatkoznak. 

Jó tudni tehát, hogy a saját célra történő gyűjtés egy bizonyos mennyiségig rendben van. Viszont arra mindenképp legyünk tekintettel, hogy az így gyűjtött növényeket tilos értékesíteni. Sőt, a kereskedelmi célú medvehagyma gyűjtésre egészen más szabályok vonatkoznak!

A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek (ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket) 2016. január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy ennek értelmében a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges - hívta fel a figyelmet a NAV.

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése tehát engedélyhez kötött és adóköteles. Ennek elmulasztása pedig komoly büntetést vonhat maga után. Mulasztás esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, maximum 200 000 forintos büntetést szabhat ki magánszemélyre, amin felül a vétkes köteles megfizetni az elmaradt adót, továbbá az ehhez tartozó esetleges késedelmi díjakat is.

Ha érdekelnek a további részletek, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT

Címkék:
medvehagyma, március, április, szabályozás, erdő, szabályok, szabálysértés,