Eljöhet a végtelenség óta várt budapesti lakásár-csökkenés 2022-ben: csak ez kell hozzá

Pénzcentrum2022. március 12. 10:01

Tovább csökkent Budapest lakossága 2021-ben: 18 ezerrel kevesebben éltek a fővárosban, mint 2020-ban. Emellett több fővárosi kerületben és megyeszékhelyen több mint 1000 fővel csökkent a lakosok száma. A nagyvárosokban látott csökkenéssel párhuzamosan az agglomerációs körzetekben lévő települések jelentős részében nőtt a lakosság, ami a kiköltözésekkel magyarázható. 

Budapesten tovább fogyott, azaz 2021-ismét csökkent a lakosok száma, a megyeszékhelyek többsége is kevesebb lakónak adott helyet, miközben a nagyvárosok környékén lévő települések létszáma növekedni tudott - derül ki az ingatlan.com elemzéséből. Az összefoglaló a települések lakosságszáma alapján ismerteti, mely településeken volt a legjelentősebb bővülés 2021-ben.

Mindent visz az agglomeráció

“Folytatódott a korábbi trend. 2021-ben is sokan választották a nagyobb városok, így Budapest helyett a környékbeli településeket, ennek a folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás. Azaz sokan a városi lakásukból kerttel, udvarral rendelkező házba költöztek, amelyek kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt. A különböző települések lakosságváltozása nemcsak a költözéseknek köszönhető, hanem a természetes demográfiai események is befolyásolják. Ezek közé tartoznak például a születések és halálozások is.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: “Budapest állandó lakossága a hivatalos adatok szerint 2021-ben 18 ezer fővel 1,64 millióra csökkent 2021-ben. Jelentősen, 1800-2800 fővel csökkent ezzel párhuzamosan Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc népessége is.”

Érd vezeti a ranglistát

Az ingatlan.com elemzése szerint 2021-ben Érd könyvelhette a legjelentősebb növekedést: a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa, 1445 fővel - 2,1 százalékkal - közel 72 ezerre nőtt. A népszerűség egyértelműen látszik a helyi ingatlanpiacon, hiszen Érden eladásra kínált új és használt lakóingatlanok - lakások, sor-, iker- és családi házak - átlagos négyzetméterára idén februárban 717 ezer forint volt, ez pedig kiugró, 35 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A lakosságszám alapján 2021-ben az egy évvel korábban még első helyen álló, Rajka érte el a második legjelentősebb növekedést. Az osztrák határ mellett lévő településen 567 fővel nőtt a lakosok száma, így már közel 6700 lakos van oda bejelentve. Balogh László szerint a 2020-as és 2021-es rajkai növekedéshez vélhetően hozzájárultak a tavalyelőtti járványszabályok, amelyek szerint a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek munkavégzés céljából. Sokan ezért jelentkeztek be a határ mentén lévő településekre. Érd és Rajka után a toplistán újabb budapesti agglomerációs települések következnek. Gyömrő, Nagytarcsa, Veresegyház, Délegyháza, Fót, Göd lakossága 363-394 fővel - 2-7 százalékkal - gyarapodott egy év alatt. Ennek eredményeként a településekre jellemző átlagos négyzetméterár 15-40 százalékkal 625-749 ezer forintra nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővároson kívüli piacot nézve többek között a Debrecen közelében lévő Mikepércs és Hajdúsámson, a győri agglomerációba tartozó Győrújbarát, Győrzámoly, a Pécs-közeli Kozármisleny, a kecskeméti vonzáskörzetben lévő Ballószög lakossága is jelentősebben nőtt, így az ottani négyzetméterárak is emelkedtek.

Hitelt szeretnél álmaid otthonára, de még nem tudod, hogyan válassz? Használd a Pénzcentrum Kalkulátorát, hogy megtaláld a legjobb banki ajánlatokat.

Mire számíthatunk idén?

Balogh László az idei évről azt mondta, az év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében lévő települések lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A saját célra vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.

Címkék:
lakáshitel, ingatlan, népességváltozás, lakosság, települések,