Ezért érnek ezek a házak 20-50 százalékkal többet, mint a simák: óriási lehet kaszálni rajtuk

MTI2022. február 10. 21:01

A csaknem nulla energiaigényű (BB energetikai besorolású) otthonok több mint 50 százalékkal érnek többet a hasonló adottságú, de a legrosszabb energiahatékonyságú osztályba (JJ) tartozó épületeknél; az átlagos energiaigényű családi házaknál ez az értéknövekedés várhatóan 20 százalékos - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) csütörtökön.

Az intézet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Lechner Tudásközpont adatbázisainak összekapcsolásával azt vizsgálta, hogyan változik a lakóingatlanok értéke energiahatékonysági besorolásuk függvényében. A kutatásban 8000 családi házat elemeztek. Megállapították egyebek között, hogy a jó energiakategóriájú családi házak ára 15-20 százalékkal magasabb az "átlagos" kategóriában szereplő ingatlanokhoz képest.

A MEHI szerint a kutatás eredményei igazolják, hogy a korszerűsítési felújítás árnövekedést eredményez. Rámutattak: minél magasabb a helyi lakáspiaci árszínvonal, annál vonzóbbak az energiahatékonysági beruházások a várható értéknövekedés szempontjából is. Ahol viszont alacsonyak a piaci árak, a felújítás költségei könnyen meghaladhatják a várható értéknövekedés összegét. Ezért az alacsonyabb ingatlanárú területeken kiegészítő ösztönzők vagy támogatások hiányában az energiahatékonysági beruházások végrehajtása elmaradhat - veti fel a MEHI.

A kutatás során kiderült: az alapvető trendek megegyeznek a községek, megyeszékhelyek és városok esetén, a jó energiahatékonyságú épületek ára magasabb, de az átlagostól az alacsonyabb energetikai tulajdonságokkal rendelkező épületek felé haladva már nem mutatható ki további árcsökkenés.

Címkék:
felújítás, energetikai tanúsítvány, energiahatékonyság, energetikai felújítás, energetikai korszerűsítés, mehi, házak,