Erről minden lakásfelújítást tervező magyarnak tudnia kell: újra drágulnak az építőanyagok

Világgazdaság2022. január 13. 09:15

A korábban bevállalt kivitelezéseket is megdrágítja az építőanyagok árának emelkedése - árulta el a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület elnöke a  Világgazdaságnak. 

Részben az áremelési hírek hallatán, részben a két ünnep között is zajló felújítási munkálatok miatt az év végén rendkívüli módon megélénkült a kereslet, a felhalmozott raktárkészletek jelentős részét értékesítették az építőanyag-kereskedők.

A Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) elnöke, Wiesinger Raimund a VG Podcastjában elmondta, hogy emiatt a gyártói áremelések viszonylag gyorsan átmennek a kereskedelmi láncokon, és bár még van olyan termék, illetve termékkör, amiből a tavalyi áron lehet vásárolni, általánosságban nem érdemes arra számítani, hogy az új árajánlatokat még a korábbi szinten kaphatják meg a vásárlók.

Legnagyobb mértékben a szárazépítészeti áruk, jellemzően a gipszkartonok fogytak el, ezekből az új évre kevés, vagy semmi nem maradt a raktárakban. Tavaly olyan áremelési hullám ment végig a rendszeren, ami alapvetően a szigetelőanyagokat érintette, de a betonacélt is kiemelkedő mértékben, aminek közel kétszeresére, valamint a faanyagot, aminek nagyon gyors ütemben 2,5-3-szorosára ment fel az ára. A piacon azt várták, hogy lesz egy kis visszarendeződés a második félévben, ami a faáru esetében és a betonacélnál észlelhető is, de szárazépítészet, illetve a szigeteléshez használatos termékek ára még tovább fog emelkedni – véli a szakmai egyesület elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A villamosenergia ára hirtelen a 2,5-szeresére, a gázé a 4,5-szeresére drágult, ami az építőanyagok előállításához felhasznált energia miatt gyorsan beépül a gyártói, majd a kiskereskedelmi árakba is. Átlag felett drágulhatnak az égetett termékek, mint a tégla és a cserép, és az üzemanyagárak emelkedése az import termékek árát is tovább pumpálja majd – sorolta az ÉKE elnök az idei folyamatok mozgatórugóit.

Bizonyos területeken – így a betonacél és a faanyagok piacán – további árcsökkenést várnak a piacon, de az árkorrekció, az egyelőre megbecsülhetetlen mértékű visszarendeződés lassabb lesz, mint az előző évben tapasztalt felfutás volt. Wiesinger Raimund leszögezte, hogy a korábbi árszinteket valószínűleg nem látjuk már viszont.

Címkék:
felújítás, építőanyag, drágulás, építés, termékek, alapanyag, faanyag, építőanyagok,