Spekulánsok támadhatták be a gázárakat: sokkoló, ami éppen történik

Pénzcentrum2021. december 23. 20:29

Jelentősen csökkent az európai gázár csütörtökön, 13 óra körül 21 százalék körüli veszteséget jelzett a szerdai záróértékéhez képest, amit a szakértők a befektetők spekulációs eladásaival indokoltak.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében 137 euró körül jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként mintegy 1601 dollárnak felel meg. Kedden a jegyzés először 1800 dollárig nőtt, majd áttörte a lélektaninak számító 2000 dolláros rekordszintet, de innen is tovább emelkedett, és 2190,4 dollárig jutott ezer köbméterenként.

A gázár keddi emelkedését az a hír indította el, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé. A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz nyugatról keletre áramlott. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

Legfrissebb tőzsdei árfolyamokért csekkold a Pénzcentrum Árfolyam oldalát!

Címkék:
gáz, energia, gázár, tőzsde, földgáz, földgázfogyasztás,