Komoly kártérítést fizethetnek a háztulajok: kevesen tudják, de ez is kötelező

Szánthó Péter2021. december 22. 14:01

Komoly kártérítést fizethetünk, ha valaki a csúszós járdánkon sérül meg, sőt, durvább esetekben még eljárás is indulhat. Kevesen tudják, de az ingatlan előtti járdaszakasz síkosságmentesítése a tulajdonos felelőssége és kötelessége - albérlet esetén a bérlőnek kell erről gondoskodni. Sózni ugyan tilos egy rendelet szerint, de nem büntetnek érte: ennek ellenére nagyon nem javasolt, hogy így oldjuk meg a csúszásmentesítést.

Szerdán nemigen ment fagypont fölé a hőmérséklet, és az ország több részén is havazott: holnapra is kemény fagyokat jósolnak, és karácsonykor is hidegek lesznek az éjszakák. Az ingatlan tulajdonosoknak tehát érdemes felkészülniük: kevesen tudják, de a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről nekik kell gondoskodniuk! Albérlet esetében a bérlőt terheli a felelősség.

Ugyanis, bár a helyi közutak és közterületek fenntartása önkormányzati feladat, a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani - hívta fel a figyelmet korábban egy jogász.

Asztalos Gábor ügyvéd pedig arról beszélt, hogy ha valaki eltöri a lábát a járdánkon, és ezért otthon kell maradnia táppénzen, tehát tételes vesztesége van, amelyet forintosítani tud, akkor vagyoni kárigényt terjeszthet elő kárainak megtérítése érdekében - sőt, sérelemdíj is járhat a károsultnak.

És ez alól a társasházban élők sem kivételek: óriási tévhit, hogy ebben az esetben a közös képviselő feladata lenne a csúszásmentesítés! Hiszen a szabályok szerint a tulajdonos felelőssége a csúszásmentesítés, egy társasház albetéteseit lényegében ugyanúgy kezelik, mint egy önálló családi ház tulajdonosát.

Bár nem büntetik, de inkább ne sózz!

Sőt, az sem mindegy, hogy milyen anyaggal végezzük a síkosságmentesítést! A a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet azt írja elő, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Márpedig az útszóró só ilyen anyag. 2012-ig még 50 ezres bírságot fizethetett, aki nem tarotta be az előírást, de abban az évben hatályon kívül helyezték a vonatkozó rendeletet. Ennek ellenére mi azt javasoljuk, hogy ne sóval old meg a síkosságmentesítést, mert azért mégiscsak nagyon káros a környezetre!

A célnak éppen ugyanolyan jól megfelel a homok, a sóder, de a faforgács és a hamu is kiválóan teszi a dolgát a fagyos járdákon. Ezek közül valamelyik szinte 100 százalék, hogy van otthon.

Címkék:
otthon, ingatlan, havazás, társasház, büntetés, albérlet, családi ház, tél, fagy, jég, járda, tulajdonos, kártérítés, rendelet, csúszásmentesítés, hóesés,