Újabb áldozata van az idei lakástüzeknek: erre télen fokozottan ügyelni kell

Pénzcentrum2021. december 7. 10:59

Kedd reggel fél nyolc körül érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint a Nógrád megyei Kétbodonyban tűz keletkezett egy Rákóczi úti házban. A nyolcvan négyzetméteres vályogház hálószobájában egy ágy égett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Nyolc tűzoltó két járművel érkezett a helyszínre, az épületben tartózkodó férfit addigra a szomszédok kihozták az épületből. Hiába a szomszédok gyors segítsége, a füstmérgezést szenvedett férfi életét már nem lehetett megmenteni. A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet, kihoztak egy gázpalackot az épületből, átvizsgálták és kiszellőztették a házat. A katasztrófavédelem a tűz keletkezési körülményeit vizsgálja.

A hideg időben megemelkedik a lakástüzek, melléképülettüzek száma, a hasonló esetek elkerülése érdekében érdemes egy füstérzékelőt vásárolni otthonra és jobban figyelni egyedül élő rokonainkra, ismerőseinkre, szomszédainkra.

2021-ben már több mint 6300 lakástűz volt Magyarországon, amelyek legkevesebb 75 életet követeltek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint naponta 2-3 lakás válik lakhatatlanná a tűz miatt. A bajt pedig csak fokozhatja, hogy vasárnap elkezdődött az ünnepi készülődés időszaka: ha nem biztonságos adventi koszorút veszünk, vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük a díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amin már csak a tűzoltók segíthetnek.

A tüzek korai észlelésének legjobb módja, ha beszerzünk egy füstérzékelőt, akár ajándékként is.

Címkék:
tűzoltók, tűz, lakástűz, okf,