Súlyos szabálysértést követ el rengeteg magyar háztulaj: vaskos bírságot kaphat, akit elkapnak

Pénzcentrum2021. november 23. 10:32

Az utcára kihelyezett lomok jelentős része olyan hulladék, amelyet szabályosan ki se lehetne tenni lomtalanításkor. Az FKF a vírushelyzetre tekintettel nem mérlegel, minden szemetet elszállít, de ezt amúgy nem tenné meg. Ha valaki megszegi a szabályokat, és elkapják, az komoly bírságot kaphat.

Lomtalanításkor az FKF jelenleg még nem mérlegeli, hogy a budapestiek mennyi szabályosan kihelyezett és mennyi nem szabályosan kihelyezett hulladékot raknak ki a házak elé, köztisztasági és közegészségügyi okokból elvisznek minden, időben kikészített kupacot az utcákról – mondta a Telexnek Nagy Gábor, az KFK hulladék begyűjtési és -szállítási főosztályvezetője.

A 2020-as, öt kerületben alkalmazott kísérleti gyűjtőpontos lomtalanítás adataiból kitűnik, sokan nem arra használják a lehetőséget, amire szabad, hanem olyan hulladéktól is szabadulnának, amit nem lehet kitenni. Ugyanis a leadott hulladékok mennyisége 30 százalékkal csökkent - ebből még nem lehet arra következtetni, hogy ez mind szabálytalan szemét lett volna, lehet, csak a lakóknak nem volt ideje, lehetősége elvinni a lomokat a kijelölt helyre.

2021-ben a szóban forgó öt kerületben is újra hagyományos utcai lomtalanítást hirdettek meg, és idén idén 11 700 tonna lomot raktak ki, ami alig több a 2019-ben összegyűjtött 11 300 tonnánál. Ez csupán 4 százalékos emelkedés, tehát a 2020-ban „eltűnt” 10 000 tonna lom 2021-ben sem jelent meg. Ebből az FKF azt a következtetést vonta le, hogy a járvány előtti lomtalanítások alkalmával kirakott hulladék jelentős része (közel 30-50 százaléka) vélelmezhetően inkább egyéb (nem szabályosan kitett vagy veszélyes) hulladék volt.

Jöhet a gigacsekk

Korábban a Pénzcentrum is foglalkozott a szabálytalan lomokkal: az KFK szabályai szerint csak a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki.

Viszont tilos a háztartási és szelektív hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, építési és bontási törmelék, textil, veszélyes és zöld hulladék kihelyezése. Ahogy Nagy Gábor fentebb említette, most nem mérlegelnek, elvisznek mindent, amit kitett a lakosság, ám "normál esetben" ezt nem tenné meg az FKF.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábbi kérdésünkre az FKF elárulta, hogy az utcai lomtalanításkor nem vizsgálják a kihelyezett dolgok használhatóságát, és nem is válogatják szét őket. Ez valahol érthető, hiszen egy év alatt majdnem 31 ezer tonna hulladékról van szó.

Címkék:
bírság, büntetés, lomtalanítás, hulladék, fkf, lom,