Amit a városokban elrontanak, azt vidéken kell helyrehozni: ideje ezzel szembenézni

HelloVidék2021. november 22. 08:15

A COP26 klímacsúcson két hétnyi tárgyalás után arra jutottak: sürgősen többszintű és kooperatív cselekvésre van szükség az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, amiben fontos szerepet kapnának a vidéki térségek. A városok és régiók létfontosságú szerepének figyelmen kívül hagyása alááshatja az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásokat – figyelmeztettek a helyi és regionális vezetők.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) éghajlatváltozási konferenciáján tett ígéretek és kötelezettségvállalások csak akkor válhatnak valósággá, ha a kormányzat minden szintje részt vesz azok végrehajtásában. A Régiók Európai Bizottságának fő üzenete, hogy „csak közös munkával tehetjük fenntarthatóbbá és ellenállóbbá városainkat, falvainkat és településeinket”.

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján a helyi önkormányzatok és települési szintű hatóságok delegációja (LGMA) azt kérte, hogy a Párizsi Megállapodást aláírók ismerjék el jobban a szerepüket a globális felmelegedés lassításában és megakadályozásában. Mindez az egy, az éghajlati tárgyalásokon való, úgynevezett „formális helyet” jelent, valamint a többszintű együttműködés teljes elismerését, amely előfeltétele annak, hogy a hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius fokra tudják szorítani a század végére.

A teljes cikk a vidék és városok a klímaváltozás lassítása érdekében történő együttműködéséről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
város, vidék, klímaváltozás, éghajlat, hellovidék,