Bespájzoltak a magyarok építőanyagokból: a drágulás megállt, de árcsökkenés nem lesz

Világgazdaság2021. október 6. 10:02

Októberben körülbelül 20-25 százalékkal kerül többe építeni, mint februárban, viszont már az elmúlt három-négy évben is évről évre körülbelül 10-12 százalékkal drágult az építkezés. Szeptemberben a kritikus termékek ára elkezdett csökkenni, és ha kifut a korábban magas áron beszerzett mintegy másfél havi készlet, akkor végre a kereskedelmi árakban is érvényesülhet az árkülönbség - mondta el Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

A generálkivitelezők jelzései szerint máris érezhető az árcsökkenés: október eleje óta olcsóbban juthatnak hozzá a fa-, réz- és alumíniumalapú termékekhez, valamint a kőzetgyapot szigetelőanyagokhoz - derül ki a Világgazdaság interjújából. Az ÉVOSZ elnökének elmondása alapján nagyjából 10-15 százalékkal mérséklődtek az árak. Ez messze van attól, ahonnan indultak, és az árak már nem is térnek vissza a korábbi szintre. Ráadásul a drágulás dacára a piaci kereslet tovább nő.

Koji László nem számít további drámai drágulásra, de arra sem, hogy az árak visszatérnek a korábbi szintre. Elmondása szerint április és augusztus között a kivitelezők és a lakosság részéről is megfigyelhető volt a spájzolás, azonban mára az nem jellemző. Már jellemzően nem raktárra veszik az anyagokat, amit az jelez, hogy a kivitelezői kapacitás iránt is nőtt a kereslet. A szakemberhiány kapcsán az ÉVOSZ elnöke kifejtette: még tovább romolhat a helyzet, ha az idén nem javul az építőipar jövedelmezősége.

Címkék:
felújítás, építőipar, építkezés, építőanyag, építés,