Újabb települések kerültek fel a térképre: rengeteg magyar költözik most ide

HelloVidék2021. október 5. 08:17

A járványhelyzet a gazdaság minden színterén változásokat hozott, nem volt másként az ingatlanpiaccal sem. Ingatlanok terén a kereslet megugrott, ráadásul ez leginkább a családi, iker- és sorházaknak köszönhető. Nem csoda, a járványhelyzet alatt egészen felértékelődött az, ha valakinek van legalább egy talpalatnyi udvara, kertje. A HelloVidék a következő hetekben Magyarország régióit veszi górcső alá, annak szempontjából, hogyan változott az ingatlanpiaci helyzet az adott területen. Cikkünkben most az észak-alföldi régiót jártuk körbe, hol és mennyiért lehet lakást vásárolni, illetve melyek az egyes megyék legnépszerűbb települései a vásárlók körében.

Lakásvásárlási támogatások

A babaváró hitelt 68 százalékban ingatlanvásárlásra használják fel az ügyfelek egy friss kutatás szerint. A gyermekvállalást ösztönző kölcsön két éve jelent meg a hitelpiacon, és népszerűsége azóta is töretlen. A felmérés szerint

  • a legnépszerűbb (68 százalék) felhasználási mód a lakásvásárlás, amelynek aránya 13,9 százalékponttal nőtt egy év alatt.
  • Ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére az igénylők 14 százaléka fordította az elnyert támogatást,
  • 5 százalékuk banki hitelét váltotta ki,
  • 3 százalékuk pedig megtakarítást hozott létre gyermeke számára a kölcsönösszegből.
  • Alig 1-1 százalékban állampapírt vettek a pénzből vagy a meglévő hitelt törlesztették előzetesen,
    illetve autót vásároltak,
  • esetleg a vállalkozást fejlesztették a kölcsönből.

Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője szerint, a legfrissebb elemzésük szerint a maximális, 10 millió forintos támogatásból Budapesten az ingatlanok vételárának átlagosan a negyedét, vidéken pedig a felét tudják fedezni a vásárlók. De, hogy mit jelent ez pontosan?

Ha érdekel hová költöznek egyre inkább a magyarok, akkor olvasd el a HelloVidék teljes cikkét a témában!

Címkék:
lakás, ingatlan, lakáspiac, elköltözés, költözés,