Tényleg a szakadék szélén táncol ez a magyar régió? Itt a mesterterv, hogy mentenék meg

HelloVidék2021. szeptember 16. 08:15

A Dél-Dunántúlra, Baranya megyére érkező, tervezett fejlesztési források volumenét háromszorosára szükséges növelni Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint. A szakember úgy gondolja, hogy elsősorban a gazdasági fejlesztéseket szükséges támogatni. Hangsúlyozza azt is, hogy egy kis és középvállalat támogatása sokszorosan megtérül a munkavállalók megtartása és fejlesztése, hatékonyság, új termékek, fejlesztések és kapacitásbővítés kapcsán. A fejlesztéspolitikai elképzelésekről most a HelloVidék kérdezte.

Komoly kérdést boncolgat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara: vajon a Dél-Dunántúl a fejlesztéspolitika vesztese lehet? A szervezet szerint a régió jelenleg a „szakadék szélén táncol”, de többféle megoldási alternatíva létezik.

"Nem az újraelosztási rendszer támogatása a megoldás. Szakítani kell az intézményi és újraelosztási rendszerben érdekelt támogatások fókuszával. Ha nincs gazdaság, akkor újra és újra állami dotáció, hitel szükséges a működés fenntartásához. Ahogy a Baranyai Iparfejlesztési Programban már felhívtuk a figyelmet Baranya megye az egy főre jutó ipari termelés és export nagysága területén stabilan az utolsók között van Magyarországon, miközben az exportorientált újraiparosítás dinamizálja a többi magyar térség gazdaságát, és társadalmát. Amennyiben a mostani fejlesztési ciklusban radikálisan nem változik a helyzet, úgy a Dél-Dunántúl felzárkózása helyett a további leszakadás gyorsuló folyamatát éljük meg. A jelenleg is munkafázisban levő Pécs-Mohács fejlesztési tengely projektjeinek kormányzati támogatása kiemelt fontosságú, fókuszban a gazdasági szférával és kapcsolódó infrastrukturális programokkal. A programot készítő szakértőkkel folyamatosan egyeztetünk"

- mutatott rá Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. Ha további részletek is érdekelnek a Dél-Dunántúl sorsáról, olvasd el a HelloVidék teljes cikkét!

Címkék:
fejlesztés, pécs, régió, dunántúl, baranya megye, baranya, iparkamara, fejlesztések,