A legegyszerűbb medvehagymás pogácsa recept: ezt kár lenne kihagyni!

Pénzcentrum2021. szeptember 7. 13:01

Akármilyen alkalomról legyen szó, szükségünk lehet sós aprósüteményekre, amelyek üdítő kiegészítést nyújtanak bármilyen családi vagy akár üzleti stílusú rendezvényhez, illetve nagyszerű ajándékként is funkcionálhatnak, ha valahová vendégségbe hívtak minket. Ezek a sós, sajtos, túrós sütemények, pogácsák kedvünkre variálhatóak és nagyon egyszerűek: ilyen többek között a medvehagymás pogácsa is.

Habár a medvehagyma egy tavaszi zöldfűszer, a szupermarketekben az év java részében megvásárolhatjuk azt, így üdítő ízekkel dobhatjuk fel a sós aprósüteményeket, pogácsákat. Cikkünkben a medvehagymás pogácsa recept elkészítését osztjuk meg olvasóinkkal egy végtelenül egyszerű, ám annál izgalmasabb medvehagymás túrós pogácsa formájában. Ezt a finomságot bizony kár lenne kihagyni! Nézzük, hogyan készül a medvehagymás túrós pogácsa, avagy a medvehagymás pogácsa omlós tésztával!

Medvehagymás pogácsa recept

A medvehagymás pogácsa hozzávalói

  • 250 g liszt
  • 250 g tehéntúró
  • 250 g margarin (hideg)
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 ek só
  • 1 mk fehérbors
  • 1 db tojás
  • + 1 db tojás a kenéshez
  • ízlés szerint sajt vagy szezámmag a tetejére

A medvehagymás pogácsa készítése

  1. Mérjük ki a hozzávalókat és tegyük őket egyszerre egy nagy tálba. Aprítsuk fel a medvehagymát finomra, majd adjuk a többi hozzávalóhoz. Ízesítsük a medvehagymás pogácsa alapját a fűszerekkel.
  2. Kézzel gyúrjuk össze a medvehagymás pogácsa tésztáját, míg egy ragacsos masszát nem kapunk. Ez után tegyük a hűtőbe egy fél órára, hogy a tészta lehűjön, benne a margarin megdermedjen, az ízek pedig összeérjenek.
  3. Készítsük elő a sütőt: melegítsük elő 200°-ra, egy tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral.
  4. Olajos kézzel formázzunk a medvehagymás pogácsa tésztájából kis pogácsákat, majd helyezzük a tepsibe. Az extra tojást verjük fel és kenjük meg vele a pogácsák tetejét. A tojásos kenést megszórhatjuk ízlés szerint apró magvakkal, például szezámmaggal, vagy sajttal, de hagyhatjuk üresen is.
  5. Süssük őket addig, míg a pogácsák teteje piros nem lesz (kb. 20 perc).

Nem találsz medvehagymát? Nem probléma!

A medvehagyma egy tipikus tavaszvégi zöldfűszer, amit május környékén zsákszámra kaphatunk a piacokon és bármelyik nagyobb élelmiszerboltban – azonban az év folyamán ez a friss fűszernövény sajnos nem mindig elérhető. Aggodalomra semmi ok! A medvehagymás pogácsa recept alapját használjuk a fent leírt módon, azonban a csokornyi medvehagymát helyettesítsük azonos mennyiségű, finomra aprított újhagymával vagy újfokhagymával. Az eredmény egy kicsit hagymásabb íz lesz, de a „medvehagymás pogácsa” így is felejthetetlen élmény mindenkinek.

Címkék:
medvehagyma, tojás, recept, sütemény, főzés, pogácsa, sütés, margarin, receptek,