Magyarok milliói élnek ilyen lakásokban, házakban: meddig lehet ezt bírni?

Biró Attila2021. szeptember 6. 14:02

Magyarországon a háztartások 19 százaléka él zsúfolt körülmények között. Ez pedig majdnem az összes háztartás negyede, ami majd 2 milliónyi embert jelent összesen.

A legfrissebben elérhető, 2020-as statisztikák szerint az Európai Unióban Romániában található a legtöbb túlzsúfolt háztartás. Keleti szomszédunknál csaknem a háztartások fele, egészen pontosan 45,1 százaléka él ilyen körülmények között – derült ki az Eurostat adataiból. Fontos megjegyezni, hogy a statisztikai szervezet azokat a háztartásokat tekinti túlzsúfoltnak, amelyekben:

  • nincs legalább egy szoba a háztartás számára,
  • egy külön szoba egy pár számára,
  • egy külön szoba minden egyes, különálló, 18 évesnél idősebb felnőttnek,
  • egy külön szoba két 12-17 éves gyereknek / egy külön szoba két 12 év alatti gyereknek.

Az éllovas Románián túl két ország van még, ahol a zsúfolt háztartások aránya meghaladja a 30 százalékot. Az egyik Bulgária (39,5%), a másik pedig Horvátország (36,2%). Mindkét országban tehát a háztartások több mint harmada szenved a lakhatási problémától.

Loading...

Ahogy a statisztikákból látszik, Magyarország igencsak közel van az éllovas országokhoz. Hazánkban ugyanis a háztartások 19 százaléka él zsúfolt körülmények között. Ez pedig majdnem az összes háztartás negyede,

ami majd 2 millió embert jelent összesen.

Ennyien vannak tehát azok, akik úgy élnek, hogy nincs meg számukra a megfelelő szobaszám azon a helyen, ahol laknak. Magyarországot a „csonka” (a 27 tagállamból egyelőre csak 15-nek vannak adatai) listán Svédország követi 15,6 százalékkal, ami mögött még további 3 állam áll 10 százalék feletti arányszámmal. Sorrendben Ausztria (14,1%), Észtország (12,7%) és Szlovénia (10,9%).

Ezzel szemben Cipruson a háztartások mindössze 2,5 százaléka szorul ilyen életkörülmények közé, de Hollandiában is mindössze a lakosság 4,8 százaléka. De 10 százaléka alatti aránnyal rendelkezik még Finnország, Spanyolország és Dánia is.

A 2019-es EU-s áltag egyébként 17,1 százalék volt, az akkori évi statisztikák alapján minden országból látjuk az adatokat. Magyarországon akkor a zsúfolt háztarások aránya 20,3 százalék volt. Ehhez képest tehát az elmúlt 1 évben csökken az ilyen körülmények között élő hazai háztartások száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan élnek a magyarok?

Miközben a túlzsúfolt háztartások aránya relatíve magas hazánkban, aközben rengeteg olyan háztartás is található az országban, akik éppen ennek az ellenkezőjével találkoznak. Ezt úgy hívják, hogy kihasználatlanság, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ingatlan túl sok helyiséggel, elsősorban hálószobával rendelkezik a lakók igényeihez viszonyítva. Ez tipikusan akkor fordul elő, amikor a gyerekek önállósodása után a szülők a nagy lakásban maradnak. Magyarországon például a

lakosok 23,9 százaléka érzi kihasználatlannak otthonát.

Ahogy látjuk a számokat, ez még magasabb arány is, mint a hivatalos statisztikák által mért zsúfoltsági számok. Érdemes tudni azt is, hogy szemben az EU-s átlaggal, ahol nagyjából kiegyenlített a lakásokban és házakban élő népesség aránya, addig hazánkban eléggé torzult a kép a házak javára. Idehaza ugyanis a lakosság mintegy 72 százaléka házakban él. Ezek túlnyomó része pedig jellemzően vidéken, az ország falvaiban található.

Címkék:
eurostat, lakhatás, túlzsúfoltság, zsúfoltság, eurostat adatok,