Kell a megújuló energia: 10 százalékkal nőtt a magyarok fogyasztása egy év alatt

Pénzcentrum2021. augusztus 12. 17:32

Idén májusban a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát pedig biomassza biztosította. Az energiatermelés, a készletek, illetve az ellátás májusi adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legújabb energiastatisztikai riportja összegzi.

Az országos primer energiatermelés 2021. májusban 30,88 PJ volt, amely 1,86 PJ-lal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. A kőolaj és elsődleges kőolajtermékek termelése 0,5 PJ-lal nőtt, a földgáz termelése 0,35 PJ-lal, valamint a szén termelése 0,18 PJ-lal csökkent. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,34 PJ-lal emelkedett, míg a nukleáris energiatermelés 2,15 PJ-lal csökkent idén májusban.

Az országos primer felhasználás 77,37 PJ volt, amely 1,97 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A primer felhasználáson belül csökkent a szén és széntermékek felhasználása 0,75 PJ-lal, ugyanakkor a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 1,1 PJ-lal, a földgázé 3,85 PJ-lal emelkedett. A megújuló energiaforrások felhasználása 0,92 PJ-lal volt alacsonyabb 2020 májusához képest. A földgáz belföldi felhasználása 21,866 PJ volt, amely 21 százalékkal magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában.

2021 májusában a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3782 GWh volt, amely 10,2 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó villamosenergia-termelés (2738 GWh) 43 százaléka nukleáris eredetű volt, 25 százalékát megújuló energia, 23 százalékát földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek biztosították, 1 százaléka egyéb forrásból származott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 59 százalékát nap, 22 százalékát biomassza, 11 százalékát szél, 4 százalékát biogáz, 2 százalékát víz, és ugyancsak 2 százalékát a kommunális hulladék megújuló része adta. A megelőző év azonos időszakához képest a nap, a kommunális hulladék megújuló része, a biomassza, a szél, a biogáz emelkedett, viszont a víz csökkent.

Címkék:
energia, napelem,