Itt a nagy naptej-teszt: sokkoló eredmények születtek

Pénzcentrum2021. július 23. 16:04

A 30 és 50+ fényvédő faktoros naptejeket tesztelt laboratóriumban a Tudatos Vásárlók Egyesülete, számtalan mérést és vizsgálatot elvégeztek. A vizsgált kritériumok pontszámokat kapnak, 0-tól 5-ig tartó skála alapján értékeltek. Minden esetben igaz, hogy 0 a legrosszabb és 5 a legjobb érték. 

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 30 faktoros felnőtt és 50+ faktoros gyerek naptejeket teszteltek laboratóriumban és önkénteseken. Megmérték a termékek UVB és UVA sugárzás elleni hatékonyságát, a mért értéket összehasonlították a gyártó általi besorolással. Az önkéntesek értékelték a termékek gyakorlatban való használatát, a végső eredményhez pedig figyelembe vették a naptejek környezetre való hatását és a termékek címkéjének információtartalmát is.

Eredmények

A 25 vizsgált naptej között 17 db 30 faktoros és 8 db gyerekeknek való 50+ faktoros termék volt, melyek ára széles skálán mozog, 600-8000 Ft/100 ml tartományban. A teszteredmények, vagyis a termékek minősége és az ára között nem találtak összefüggést,

az első és az utolsó helyen szereplő fényvédő készítményért is 10.000 Ft körüli összeget kell otthagynunk az üzletben, de 1600 Ft-ért is hozzájuthatunk több, az élmezőnyben végzett termékhez.

A felnőtt naptejek közül a Biotherm Waterlover 30 faktoros napteje került az első helyre, míg a gyermek naptejek közül az Avène 50+ faktoros terméke lett a legjobb, mindkettő magasabb árkategóriába tartozik. Ár-érték arányosan felnőtteknek a Rossmann sajátmárkás termékét, a Sunozon SPF30-t, gyerekeknek a Lidl sajátmárkás termékét, a Cien Kids Spray SPF50+-t ajánljuk, melyek 70 százalékosos eredménnyel végeztek a terméktesztben.

A lista végén szereplő három termék esetében a fényvédő faktort meghatározó laboratóriumi mérés kisebb értéket mutatott, mint amit a gyártó ígért. Nem volt akkora az eltérés, hogy azt mondjuk, a termékek "elbuktak" a teszten, de felhívnánk a vásárlók figyelmét arra, hogy amennyiben ezeket a fényvédő készítményeket használják, körültekintőbben, gyakrabban kenjék be magukat velük.

Mit mutat a faktorszám?

Egy naptej fényvédő faktora (Sun Protection Factor, SPF) azt mutatja meg, hogy mennyivel több napsugárzás okoz napégést a naptejjel védett, mint a nem bekent bőrön. Vagyis a készítményt használva mennyi idővel tovább tartózkodhatunk a napon, mintha nem kentük volna be magunkat semmivel. Helytelen viszont az az általánosan elterjedt képlet, miszerint a 30-as faktorú naptejjel 30-szor annyi időt tölthetünk biztonságban a napon, mint nélküle. A naptej által biztosított védelem hatékonyságát ugyanis több tényező befolyásolja: a napsugárzás erőssége (ez függ az időjárástól, a napszaktól és a földrajzi elhelyezkedéstől), a bőrtípusunk, mennyi naptejet kentünk a bőrünkre, milyen gyakran kenjük be magunkat, mennyire izzadunk, stb. Ettől függetlenül létezik egységes protokoll az SPF meghatározására (lásd a következő bekezdést), ám fogyasztói szempontból ezek az értékek leginkább összehasonlítás céljából hasznosak.

A faktorszám az UVB elleni védelmet jelzi, az EU ajánlás szerint az UVA faktornak legalább a faktorszám harmadának kell lennie.

  • Fényvédő faktor (SPF) meghatározása
    A fényvédő faktort az ISO 24444:2010 (“Kozmetikumok. Napfényvédő termékek vizsgálati módszerei. A napfényvédő faktor (SPF) in vivo meghatározása”) nemzetközi szabvány alapján mérték meg.

Mindenki más-más mértékben érzékeny a napsugárzásra, ezért a tesztben résztvevőket úgy választották ki, hogy a nemzetközileg elfogadott Fitzpatrick-skála szerinti mind a 6 bőrtípus képviselve legyen. 30 tesztalany hátára vitték fel a tesztelt termékeket. 15 perc után napsugárzás-szimulátorral 6 különböző fokozatban tették ki UV-sugárzásnak a bekent, illetve a kontroll bőrfelületet és egy harmadikat, amit egy már bevizsgált hatékonyságú naptejjel kentek be. 16-24 órával az UV sugárzás után a bőr pirosságát nézték meg és a fényvédő faktor meghatározásához a bőrön megjelenő erythema (napégés) fokozatait vizsgálták. Az így megmért és a csomagoláson feltüntetett fényvédő faktor értékét összehasonlították.

UVA sugárzás elleni védelem mértékének meghatározása

UVA sugárzás elleni védelem mértékének meghatározása során az ISO 24443:2012 (“Az UVA-fotovédelem sugárszűrésének in vitro meghatározása”) nemzetközi szabványt vették figyelembe. A teszt során az UV-fényáteresztés értékét vizsgálták – bizonyos mennyiségű besugárzás előtt és után –  egy vékony naptej mintán keresztül, amit egy plexilemezre vittek fel. Az Európai Bizottság ajánlása nyomán az UVA védelem előírt szintje legalább egyharmada a terméken feltüntetett SPF-védelemnek.

Az UVA és UVB fényvédő faktort 65%-os súllyal vették figyelembe a végeredményben, illetve ha a termék egy bizonyos szint alatt teljesített ezen a vizsgálaton, akkor büntetőpontokat vontak le az összpontszámából.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gyakorlati használat

Miután 30 önkéntes tesztelte naptejeket, egy kérdőívet töltöttek ki a készítmények kozmetikai tulajdonságairól. Rákérdeztek a beszívódás gyorsaságára, a bőrre való felvitelre, a termékek állagára, a ragadásmentességre, a zsírmentességre, a készítmény illatára, a bőr színváltozására a készítmény felvitele után, az összbenyomásra és arra, hogy vajon megvásárolnák-e a terméket. Ezt az eredményt 20 százalékos súllyal vették figyelembe a végeredmény kialakításánál.

Környezeti hatás

Megvizsgálták, hogy a termékben szerepelnek-e olyan összetevők, melyek a környezetre káros hatással vannak, különös tekintettel a vízi élővilágra és a korallokra. Ez a szempont 10 százalékot kapott a súlyozásban.

Címkézés

A címkét a hatályos törvény és az Európai Unió rendelete (Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK rendelete a kozmetikai termékekről) szerint vizsgálták. Pontozták, hogy mennyire informatív a termékcímke (gyártó, forgalmazó neve és címe, névleges tartalom súlyban/töltési térfogatban, minőségmegőrzési idő megjelölése, felhasználásra vonatkozó különleges óvintézkedések, gyártási tételszám, kozmetikai termék rendeltetése, összetevők, tájékoztatás nyelve) és megvizsgáltuk, hogy a tudnivalók letörölhetetlen, könnyen olvasható és jól látható formában szerepelnek-e rajta. A címkézést 5 százalékos súllyal vették figyelembe a végeredményben.

Összetevők

Összetevők tekintetében az alábbi anyagok lehetnek káros hatással egészségünkre, ezért jobban járunk, ha nincs a kozmetikai termékekben:

propilparabén, butil-parabén és ethylhexyl-methoxycinnamate: endokrin rendszerre gyakorolt hatásuk miatt,
butylphenyl methylpropional: mesterséges illatanyag, melynek használata nem biztonságos,
hidroxiizohexil-3-ciklohexén-karboxaldehid (HiCC): illatanyag, használata naptejekben 2019-től tilos, mivel magas számban vált ki kontaktallergiás reakciót. Nem is tartalmazta egyik naptej sem ezt a vegyületet.

A vizsgált potenciálisan káros anyagok közül a tesztelt napkrémekben találtak nanorészecskét (a fény hatására szabad gyökökre bomló titán-dioxidot), parfümöt, allergéneket, octocrylene-t (fokozhatja a többi fényvédő káros hatását azáltal, hogy mélyen beszívódik a bőrbe, és ott ártalmas szabadgyökök keletkezését segíti elő), hormonkárosító kockázatú ethylhexyl methoxycinnamate-ot, potenciálisan allergizáló BHT-t. Ezekért pontlevonás járt. Parabént egy termék sem tartalmazott.

Ár

Az árak a teszt publikálásakor, az interneten elérhető adatok alapján, tájékoztató jelleggel kerültek megadásra.

Címkék:
teszt, termék, összetevők, védelem, naptej, sugárzás, tve,