Medencés luxusházakra kattant rá a magyar elit: nem sajnálják a tízmilliókat

Szánthó Péter2021. június 29. 05:53

Egyre nagyobb a kereslet a medencés ingatlanok iránt Magyarországon. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint a Balaton környékén a medenceépítésre alkalmas telkek iránt is számottevő a kereslet. Ugyanis sokan most vágtak bele a medenceépítésbe: nekik érdemes figyelni, mert a drága beruházás a későbbi eladásnál akár csökkentheti is az ingatlan értékét.

A járványhelyzet miatti lezárások igencsak átírtás a magyar ingatlanvásárlók igényeit: hiszen eddig elképzelhetetlennek tűnt, hogy hónapokig bezárva kelljen élnünk, tavaly pedig ez kegyetlen hirtelenséggel vált valósággá. Ennek megfelelően egyre többen keresnek például kertes házat maguknak. Sokakban az is felmerülhet, hogy a strandolást is megoldják otthon, és beruháznak egy komolyabb medencével rendelkező ingatlanba. A Pénzcentrum most szakértőket kérdezett arról, hogyan alakult ennek a szegmensnek a helyzete az elmúlt időszakban.

Kérdésünkre Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont északnyugat-magyarországi régióvezetője elmondta, náluk láthatóan van kereslet a medencés ingatlanok iránt, jellemzően azon vásárlói réteg érdeklődik, akikre feltehetőleg kevésbé hatott a járványhelyzet.  Egyesek kifejezetten már meglévő medencével rendelkező ingatlant keresnek, mások úgy választanak, hogy a telek alkalmas legyen medence építésre.

A régióban a medenceépítésre alkalmas telkek iránt számottevő a kereslet, valamint a medencével rendelkező ingatlanok iránt is megnőtt az érdeklődés. Érdemes hozzátenni, hogy hasonló réteg választ ma is medencés ingatlant, mint 5-10-20 évvel ezelőtt. Azon vásárlói kör, amely például 5 éve nem engedhette meg magának, hogy medencét építsen, de mára jobb anyagi helyzetben van, inkább jakuzziban gondolkozik, amely kisebb költségű, de hasonló élményt nyújt

- tette hozzá a szakértő.

A Duna House szakértőinek tapasztalatai szerint is egyre keresettebbek az épített medencével rendelkező, nagyobb értékű, 80-100 millió forintos ingatlanok. Benedikt Károly, a cég PR és elemzési vezetője kifejtette: a keresletnövekedést többek között a járványhelyzetnek is köszönhetjük, hiszen az utazási korlátozások miatt felértékelődött az otthoni medence szerepe is.

Vevői szempontból azonban érdemes néhány dolgot átgondolni mielőtt ilyen ingatlant vásárlunk. A vevő családi helyzete, a kihasználtság és a fenntartási költségek is számítanak egy-egy döntés meghozatalánál. A gyermekvállalás előtt álló, fiatal párok, vagy gyermekes családok például, akik a családi házak egyik fő célcsoportja, sok esetben a kicsik biztonságát szem előtt tartva inkább tartanak a medencében rejlő balesetveszélyektől. Másrészről, hiába nyújt egyfajta presztízs életérzést, a gyakorlatban rengeteg munkával, teherrel jár a fenntartása, amelynek természetesen igen magas költségei is vannak, valamint az újdonság varázsának elmúlásával egyre kevésbé veszik használatba a medencét

- összegezte Benedikt Károly, aki azt is elmondta, a kínálat egyre nagyobb a prémium kategóriás ingatlanok körében. A már meglévő medencével rendelkező házak mellett az elmúlt időszakban egyre többen kezdtek medencét építeni is, ez azonban már költségvetés függvénye, hiszen egy ilyen beruházás akár 5-10 millió forintba is kerülhet.

Ma már viszont a luxus velejárója lett a medence, amit májustól októberig ki is használnak a tulajdonosok. A fogyasztói szokásokra jellemzőbb, hogy már nem strandolni járnak az emberek, hanem otthon maradnak, és a medencében hűsölve csodálják a panorámát, a partján rendezik meg a különböző partykat, családi eseményeket

- tette hozzá.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt, az évnek ezen a forró időszakában leginkább a családi házak, ikerházak vagy sorházak számítanak felkapottnak a járványhelyzettől függetlenül, ami szintén erősítette a kertes ingatlanok iránti keresletet. Ez annak ellenére van így, hogy összességében még mindig többen keresnek társasházi lakásokat.

A medence egy olyan pluszt jelenthet főleg a hőségrekordokkal tűzdelt kánikulai időszakban, amivel az ingatlant könnyebben el lehet adni. Meghökkentő lehet, de a medence nem csak a prémiumkategóriás kertes házak vevőmágnesévé vált. Egyre több az olyan prémium társasházi lakás a kínálatban, ahol a beruházók a fürdési lehetőséget főként úszómedence formájában biztosítják a lakók számára. Ez természetesen néhány tízezer forinttal magasabb közös költséget jelenthet, de így egy 60 négyzetméteres lakás tulajdonosa is medencével büszkélkedhet, nem szükséges ehhez egy saját 500 négyzetméteres saját kert

- mondta, majd pedig ismertette, hogy náluk jelenleg több mint 3 ezer medencés ingatlant kínálnak eladásra, ami a házkínálat 5 százalékát teszi ki.

Nem lehet azonban nem észrevenni, hogy a medencés ingatlanok száma a kínálatban érezhetően növekszik, ami szoros összefüggésben lehet az egyre forróbb nyarakkal és klímaváltozással. Aki 20 évvel ezelőtt keresgélt kertes házat, annak a medencés ingatlan egyértelműen a luxuskategóriának számított, manapság már más a helyzet: egy ingatlanban ugyanis átlagosan 15-20 évig élünk, ezért ha tovább forrósodnak a nyarak, és emelkedik a hőmérséklet, akkor a kerti medence az élhető ingatlanok kötelező eleme lehet. Elég csak arra gondolnunk, hogy ebben a hőségben már most is majdnem minden kertben felfedezhetünk időszakosan felállított medencéket

- tette hozzá a szakértő.

Így csak csökkenti az ingatlan értékét a medence

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire megtérülő befektetés egy saját medence, mennyivel fog tőle többet érni az ingatlanunk. Goreczki Szabolcs ennek kapcsán kifejtette, újépítésű ingatlanok esetén nagyjából a medence építési költségével emelkedik az ingatlan ára, használt ingatlan esetén ez az érték valamivel alacsonyabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Balogh László szerint az épített medencével rendelkező ingatlanok átlagosan 4-5 millió forinttal drágábban szerepelnek a kínálatban mint a medence nélküli hasonló állapotú és hasonló helyen lévő házak.

A medence extra értékét azonban nehéz pontosan meghatározni, mert jelenleg ezeket általában még csak a kiváló vagy luxusállapotú ingatlanokhoz kínálják, amikben számos olyan egyéb értéknövelő funkció vagy prémium minőségű megoldás található, ami szintén növeli az adott ingatlan értékét. A legdrágább medencés családi házat több mint 2 milliárd forintért kínálják, de ha a kastélyokat is figyelembe vesszük, akkor egy 3,1 milliárdért eladó acsai kastély a legdrágább medencés ingatlan. A legolcsóbb épített medencés, Komlón található házért pedig 21 millió forintot kell fizetni

- sorolta a vezető gazdasági szakértő az Ingatlan.com legjeit.

Benedikt Károly szerint a medence nyújtotta hozzáadott érték az eladó részéről jelentkezik, és látványra is jobban eladhatóvá, vonzóbbá teszi az ingatlant.

A beruházás költségét az eladók természetesen szeretnék beépíteni az eladási árba. Ám ez csak akkor realizálódik a kifizetett összegben is, ha szép állapotban van és látszik rajta, hogy folyamatosan rendben tartották. Ha a medence felújítandó, akkor csak rontani fog a meghirdetett áron, az értékesítés sikerességén

- hívta fel a figyelmet. Ugyanis, mint mondta, az épített medencék fenntartási költségei igen magasak, ami elsősorban az energiafelhasználásban mutatkozik meg. A Duna House szakértőinek tapasztalatai alapján a tulajdonosok egyre környezettudatosabbak, ezért energiatakarékosabb megoldásokat választanak az üzemeltetéshez. Éppen ezért, ahol van medence, ott általában, 60-70 százalékos arányban napelemeket is felszerelnek a házakra, hogy hosszú távon csökkenteni tudják a fenntartási költségeket.

A medencés ház vásárlása kapcsán Goreczki Szabolcs arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes megvizsgálni, hogy milyen régi a medence gépészete (pl.: vízfűtő, ellenáramoltató), mennyire elavult technológiával rendelkezik, hiszen a gépészet kicserélése igen költséges. Nem elhanyagolható szempont a medence falának anyaga sem, műanyagból, betonból épült vagy esetleg csempézett, hiszen ezeknek élettartama igen változó.

Azt is szükséges szem előtt tartania az érdeklődőnek, hogy a medencék fenntartása is költségekkel jár, éves szinten akár milliós kiadást is jelenthet, beleértve a tisztítást, az egész gépészet karbantartását, a téliesítést, a nem csak szezonális használatát, a medence fedését. Mindemellett akárcsak a gépjárművek esetén, a medencéknél is igaz, hogy minél drágább berendezést vásárol az illető, annál nagyobb szervizdíjjal szükséges számolnia

- vázolta az OTP Ingatlanpont szakértője.

Balogh László ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a medencék technikai megoldásaival kapcsolatban érdemes medenceépítésben járatos szakértővel konzultálni, hogy pontosan tisztában legyünk azzal mit is vásárolunk.

Ingatlanpiaci szempontból én egy valamire hívnám fel a figyelmet, amit semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni: mégpedig az arányokat. Ha ugyanis az épített medence a hasznos kertterület legnagyobb részét elfoglalja, akkor lehet, hogy a medence nem növeli, hanem csökkenti az ingatlanunk összértékét. Szintén fontos tényező lehet a medencék fenntartási költsége is a vásárlás során, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kalkulációból

- húzta alá.

Címkék:
ingatlan, medence, úszómedence, építkezés, telek, családi ház, ingatlanpiac, ház, ingatlanok, építési telek,