Itt a figyelmeztetés: gigabírságot kaphat szombattól, akinek kertje, földje van ebben a három megyében

Pénzcentrum2021. június 18. 13:10

Szombaton 0:00 órától három megyében tűzgyújtási tilalom lesz érvényben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tilos lesz tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A száraz és meleg időjárás miatt ilyenkor sokkal szárazabb a növényzet és egy kis figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. A tűzoltókat idén már több, mint 4900 szabadban keletkezett tűzhöz riasztották, a leégett terület pedig akkora, mintha 5035 focipálya égett volna le.

A kertben bográcsozni, grillezni szabad, de a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára és mindig legyen a közelben oltóvíz. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Ha nincs tilalom, erdőterületen akkor is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. A tűz őrzéséről és annak eloltásáról a tűzvédelmi szabályok betartásáról a tűz gyújtója minden esetben köteles gondoskodni. Fokozott figyelemmel kell eljárni az erdőn kívüli, illetve a lakott területeken is, mert a felügyelet nélkül hagyott tűz könnyen továbbterjedhet és életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeset forrása lehet.

Aki nem tartja be a szabadtéri tűzgyújtás, égetés szabályait, tűzvédelmi bírsággal is sújtható, ami az okozott károk megtérítésén felül, az előidézett károk mértékétől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szintén közzétette a felhívást a honlapján: a közlemény szerint a hétvégén várható száraz, kánikulai időjárás miatt fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata. Hangsúlyozták, hogy a korlátozás alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében - ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat -, valamint tilos a parlag- és gazégetés is. Tehát bár a kertben bográcsozni, grillezni szabad, de a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára és mindig legyen a közelben oltóvíz - figyelmeztettek a közleményben.

Címkék:
tilalom, orfk, tűzgyújtási tilalom,