Egy 350 ezres viskó új élete: omladozó parasztházból így lett álomotthon

HelloVidék2021. május 4. 08:15

Még egy lepusztult, elhanyagolt házat is érdemes felújítani, hiszen van hozzá állami támogatás, és újjá varázsolhatjuk, visszaállíthatjuk a régi, modernizált állapotába - számol be a HelloVidék.

Az Ormánság Bőköz nevű csücskében, a 200 lélekszám alatti Tésenfa településen áll az a ház, amire Bozsits József talált rá párjával, és nem kis idő- és pénzbefektetéssel alakította lakhatóvá. A lepusztult házat 2014-ben találták meg, és 350 000 ft-ért meg is vásárolták, egy 4700 négyzetméteres, nagyjából fél hektár holt telekkel együtt került ennyibe, a tulajdonosa már szabadulni akart tőle.

Tipikus ormánsági, vályogtéglából épített, háromosztatú, tornácos parasztház. A19. század közepe táján emelték pitvarral, szobával és konyhával, majd kiegészült kamrával is a majd' 150 éves hosszú ház, aztán kocsiszínnel, pincével és óllal toldották meg. Az udvar felé nyúlik el hosszan, a századfordulón megtoldották még egy szobával, és klasszicizáló homlokzattal csinosítottak rajta. Érdekessége az errefelé ritkán látható oldaltornác. Az udvarban lévő góré, vagyis csűr és nyári konyha rekonstruálása a következő lépés.

Ez a ház is helyi védelem alatt áll, de itt szinte minden második ház védett, csak vevőt kell rá találni, hisz rengeteg pénzt kell beletenni. De van állami segítség, ezért is hozták létre a Népi Építészeti Programot: húsz millió forintig lehet pályázni az ilyen helyi védelem alatt álló épületekre a Teleki László alapítványnál.

Ha érdekel a teljes cikk, és megnéznéd a felújítás képeit, kattints a HelloVidék oldalára. KATT!

Címkék:
felújítás, ház, millió, védelem, hellovidék,