Mennyei lencsefőzelék recept: lencsefőzelék füstölt hússal, bármilyen alkalomra

Pénzcentrum2021. február 20. 15:00

Lencsefőzelék készítése: lencsefőzelék füstölt hússal. A lencsefőzelék recept leírja, a lencsefőzelék mikor jó, a lencsefőzelék hány kalória és a lencsefőzelék mennyi ideig főzzük! Gondoltad volna hogy a lencse füstölt hússal ilyen finom is lehet?

A lencsefőzelék az egyik legismertebb magyaros főzelék, különösen, ha a lencsefőzelék füstölt hússal, például füstölt tarjával vagy füstölt csülökkel készül. Ha unod a sülteket és régóta éhezel egy jó húsos, szaftos főzelékre, friss, puha kenyérrel, ne habozz, irány a konyha, legyen a mai projekt a lencsefőzelék készítése! Cikkünkben eláruljuk, hogy a lencsefőzelék mennyi idő alatt készül el, a lencsefőzelék hány kalória üresen és füstölt hússal, illetve a klasszikus lencsefőzelék mikor, milyen évszakban készüljön el.

A lencsefőzelék mikor készüljön?

A lencsefőzelék készítése az egész évben lehetséges, ám hagyományosan egy téli ételről van szó. Az újévi lencsefogyasztás hagyományával már mindannyian találkozhattunk: a babona szerint újév napján minél több lencsét fogyasztunk, annál több pénz és szerencse áll az év során a házhoz. A lencsefőzelék recept készíthető "üresen" és füstölt hússal is, mindkét verzió népszerű és gyakori. Ha a lencsefőzelék füstölt hússal nem szimpatikus számunkra, természetesen nem kötelező beletennünk, megfőzhetjük a lencsét magában is, majd behabarhatjuk. Ha viszont a húsos lencsefőzelék rajongói vagyunk, érdemes a főzelékhez füstölt tarját vagy füstölt csülköt választanunk, ízlés szerinti mennyiségben.

Lencsefőzelék recept: lencsefőzelék füstölt hússal

A lencsefőzelék hozzávalói

  • 750 g lencse (száraz)
  • 250 g füstölt tarja (vagy más füstölt hús, például füstölt csülök)
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 dl tejföl
  • 3 db babérlevél
  • 1 ek cukor
  • 1 ek mustár
  • 2 ek liszt
  • 2 ek ecet
  • 4 ek napraforgóolaj
  • bors ízlés szerint

A lencsefőzelék recept elkészítése

  • 1. Előkészületként mossuk meg és áztassuk be a lencsét egy éjszakára. Másnap öntsük le róla a levét és öblítsük át.
  • 2. Kockázzuk fel a füstült húst egyforma méretű darabokra, a vöröshagymát pedig aprítsuk finomra. Az olajon pároljuk őket együtt addig, míg a hagyma üveges, a hús pedig puha nem lesz.
  • 3. Adjuk a hagymás húshoz a lencsét, néhány percig pároljuk őket együtt, sűrűn kevergetve, majd öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Ízesítsük babérlevéllel és borssal ízlés szerint (mivel a füstölt hús sós, azt már nem érdemes bele tenni). Főzzük közepes lángon addig, míg a lencse meg nem puhul.
  • 4. Készítsünk habarást: keverjük csomómentesre a lisztet a tejföllel, majd keverjük el a lencsefőzelék levével. A kész habarás mehet vissza a lencsefőzelék többi részéhez.
  • 5. Ízesítsük az egész főzeléket egy nagyon kevés cukorral, mustárral és ecettel, végül egy utolsó forralást követően a lencsefőzelék tálalásra kész! Javasoljuk, hogy kínáljunk a lencsefőzelék mellé egy kis friss kenyeret.

Lencsefőzelék mennyi ideig főzzük?

Az előre minimum 8-12 órára beáztatott lencse fajtájától függően 15-20 perc alatt fő puhára. A beáztatás azért fontos, mert így a lencsefőzelék nem csak gyorsabban fő meg, de a szemek is egyenletesen puhák lesznek. A lencse főhet az áztató lében vagy tiszta, hideg vízben is.

A lencsefőzelék hány kalória?

A lencsefőzelék nem a legkalóriaszegényebb étel, de egy-egy adagot nyugodtan beilleszthetünk a diétánkba. A natúr lencsefőzelék kalóriatartalma kb. 380 kcal/adag. A lencsefőzelék füstölt hússal azonban már abszolút nem számít diétás ételnek: egy tál füstölt húsos lencsefozelek kalóriatartalma kb. 650 kcal/adag. A lencsefőzelék készíthető kifejezetten zsírosan is (pl. lencsefőzelék füstölt csülökkel), ez esetben azonban még ennél is magasabb tápértékkel kell, hogy számoljunk.

Címkék:
recept, étel, szegény, lencse, főzelék, receptek,