Méghogy egyhangú a szegények konyhája: ez a 3 roma recept bizonyítja az ellenkezőjét

Pénzcentrum2021. február 5. 08:15

A HelloVidék Gasztromesék rovatának szerkesztői felkutatták, megkérdezték nagyra becsült roma barátaikat, hogy mit esznek szívesen, és mit éreznek közben. Persze nemcsak beszélgettek, ettek is, és elhozták a lecsós tépett tészta és a hagymás máj receptjét.

Óvatoskodunk, finomkodunk az étkezéseinkkel, de nincs is annál jobb, mint éhesen becsöppenni egy igazi cigány lakomára. Hihetetlenül gondos, alapos, részletgazdag, laktató és tartalmas minden egyes fogás. De hogyan is alakult ki a cigány konyha?

Természetesen a kultúrájuk nyomán, ami elsősorban a vándorlásról szólt. Éppen ezért az ételsoraik azon országok ízeihez köthetők, amerre jártak, később pedig ezeket az étkeket formálták tovább a saját maguk ízlésére. A vándorélet miatt tehát elsősorban bográcsos, agyag edényben, nyárson, parázson készült ételekről van szó, amelyek igen tartalmasak, gazdag fűszerezésűek, nem ritkán csípősek.

Manapság még inkább megadják a módját, és bizony csak ritkán készítenek egy családnak egyféle főételt, inkább többet főznek, hogy bőséges és gazdag legyen az ebéd. Színesen és kreatívan díszítenek, mert az étkezés nem kötelesség, hanem igazi élvezet.

A recepteket a cikkben találod!

Címkék:
otthon, recept, konyha, hellovidék, gasztromesék, romák,