A tudomány a kulcs a vidék felzárkóztatásához: erre készülnek most Baranyában

Pénzcentrum2021. január 25. 08:15

Szorosabb és innovatívabb együttműködésre törekszik a régi gazdasági szereplőivel a Pécsi Tudományegyetem: egy Tudományos és Innovációs Parkot hoznak létre, ezáltal az intézmény térségfejlesztő tudományegyetemmé léphet elő. A helyi vállalkozások értékteremtő potenciálja, a felsőoktatásból is eredő tudásállomány, továbbá a bel-, illetve külföldről is érkező fiatalok szellemi gyarapodásának igénye és nyitottsága mind erősíthetik a helyi fejlődést.

"A Tudományos és Innovációs Park a számos tudományterület közös alkotásán túl egy találkozási pontként is szolgál majd, egy szellemi műhely és laboratórium lesz, így eredményes inkubációs, mentorálási folyamatok, a tudástranszfer fokozódása jellemzi majd a munkát" - mondta el a HelloVidéknek Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kancellárja, aki ismertette, hogy bár Baranya megye, illetve a régió országos viszonylatban és gazdasági értelemben hátrányos területnek számít, számos tartalékkal is rendelkezik.

Elmondása szerint az egyetem eddig is törekedett arra, hogy a piaci és állami szféra szereplőivel közös projektek, együttműködések révén élénkítse az innovációra való igényt, támogassa a helyi kis- és középvállalkozások vagy nemzetközi nagyvállalatok termék, szolgáltatásfejlesztéséhez kapcsolódó folyamatait vagy az induló vállalkozások megerősítését. Most ez az elérhető és erősödő tudás, know-how és fejlett infrastruktúra hozzáférhetőségén hatékonyabbá válhat és a kialakuló ökoszisztéma immanens módon képes lesz tovább erősödni.

A teljes interjú a PTE kancellárjával a készülő Tudományos és Innovációs Parkról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
oktatás, vidék, pécs, tudomány, induló vállalkozás, baranya megye, baranya, kis és középvállalkozások,