Olasz pizzatészta recept és vastag pizza tészta recept: ezek a legfinomabb gyors pizzatészta receptek

Pénzcentrum2021. január 7. 21:00

Pizza recept otthonra: gyors pizzatészta és olasz pizzatészta recept. Így készül a pizzateszta, mutatjuk, hány deka egy adag pizzatészta, miért nem kel meg a pizzatészta?

A pizza egy olyan egyszerű, gyors harapnivaló, ami az elmúlt évtizedek során minden országban közkedvelt finomsággá vált, akár ételrendelésről, akár otthon készített ennivalóról van szó. Mivel a készételek házhoz rendelése évről évre drágább, egyre több háztartás dönt úgy, hogy saját maga készíti el a pizzát egy-egy egyszerű, gyors pizzatészta recept alapján. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a pizza tészta recept, esetenként miért kemény a pizzatészta, illetve miért nem kel meg a pizzatészta és hány deka egy adag pizzatészta négy főre. Bemutatjuk azt is, mi a különbség az olasz pizzatészta és a vaskos, "magyaros" pizza teszta recept között. Akár a vastag, akár a vékony pizzatészta rajongója vagy, ezeket mindenképpen megéri kipróbálni! Abban is segítünk, milyen pizza feltéteket válasszunk hozzá!

Az eredeti olasz pizzatészta recept

Az olasz pizzatészta hozzávalói

  • 3 dl víz
  • 3 ek extra szűz olívaolaj
  • 500 g búza finomliszt
  • 25 g élesztő (friss)
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 tk só

Az olasz pizzatészta elkészítése

  • 1. Futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított vízben a cukorral és az olívaolajjal elkeverve kb. 10-15 perc alatt.
  • 2. A lisztet szitáljuk át, keverjük el a sóval, majd öntsük egy nagyobb nyújtódeszkára. Formázzunk lyukat a közepébe, majd öntsük bele a pizza tészta alapjául szolgáló felfuttatott élesztőt.
  • 3. Kezdjük el összekeverni a lisztet az élesztős masszával. Ha összeállt a pizzatészta golyó, dagasszuk kézzel vagy dagasztógéppel kb. 10 percen keresztül. A pizzatészta akkor lesz jó, ha nedves tapintású, ám sem az edény falához, sem kezünkhöz nem tapad hozzá.
  • 4. A pizzatészta kelesztése következik: helyezzük a tésztát egy olívaolajjal kikent tányérba, kenjük meg az olajjal a tetejét is, majd kelesszük langyos helyen 1-1,5 órán keresztül.
  • 5. A pizza tészta akkor a megfelelő, ha duplájára kelt. Ekkor öntsük ki a tálból, lisztezett felületen pedig gyúrjuk át alaposan, hogy a pizzatészta ne legyen túl levegős.
  • 6. Daraboljuk szét a tésztánkat annyifelé, ahány pizzát sütni szeretnénk belőle (átlagosan 250 gramm egy pizza nyersen, tészta formájában), gyúrjuk őket kis pizzatészta gombócokká, majd kelesszük őket letakarva további 20 percen keresztül.
  • 7. A megkelt pizzácskákat minél vékonyabbra nyújtva, tetszőleges feltéttel süssük ki 8-10 perc alatt, 250°-os hőmérsékleten.

A "magyaros" gyors pizzatészta recept

A gyors pizza tészta recept hozzávalói

  • 6 dl víz
  • 50 g élesztő (friss)
  • 1 kg búza finomliszt
  • 2 ek só
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk kristálycukor

A gyors pizzatészta recept elkészítése

  • 1. A pizza recept ugyanaz, mint az előző esetben, mindössze más mennyiségek alkalmazásával: futtassuk fel az élesztőt a vízben cukorral, olívaolajjal elkeverve, majd dolgozzuk össze alaposan a sózott, átszitált liszttel, míg a pizza teszta masszája nedves, ám tapadásmentes nem lesz.
  • 2. Kelesszük a pizzatésztát ez esetben is kiolajozott tálban 1,5 órán keresztül, majd gyúrjuk át, hogy megszabaduljunk az élesztőbuborékoktól.
  • 3. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyengessük el benne az egész pizza tészta alapot - nem baj, ha vastagabb hatású, ugyanis ennél a pizzatészta recept alkalmazásánál a puhaságon, kenyeres jellegen van a hangsúly.
  • 4. Előmelegített sütőben, tetszőleges feltéttel ízesítve süsük készre 220°-on, 15-20 perc alatt.

Hány deka egy adag pizzatészta?

Egy olaszos, vékony pizzatészta (32 cm átmérő) körülbelül 250 gramm, vagyis 1 kg pizzatészta 4 db vékony, olasz pizza elkészítésére alkalmas. A magyaros jellegű, kenyérlángosra hajazó pizzatészta esetében a számok jelentősége kisebb: egy nagyméretű tepsiben eloszlatva a fent leírt mennyiség tökéletesen elegendő lesz ugyanígy négy főre.

Miért nem kel meg a pizzatészta?

A pizzatészta recept elkészítése nem túl bonyolult, de gyakran előfordul, hogy a pizza tészta nem akar megkelni. Ez általában annak köszönhető, hogy nincs elég meleg a lakásban, vagy az élesztő megromlott, vesztett hatékonyságából. Tegyük a kelő tésztát nyugodtan a napra, vagy a radiátor mellé, nem kell félnünk attól, hogy baja lesz!

Miért kemény a pizzatészta?

A pizzatészta recept készítése során figyeljünk oda a hőfokra és az előírt sütési időre. Az olasz pizzatészta a hirtelen sütésnek köszönhetően vékony és ropogós, ám ha nem figyelünk oda rá, könnyen kiszáradhat. Más esetben is lehet kemény a pizzatészta, például, ha túl vastag, enyhén nyers jellegű maradt, vagy tömör, nem kelesztettük meg eléggé.

Közkedvelt pizzafeltétek: neked melyik a kedvenced?

  • Margarita pizza: paradicsomos alap, sajt, olasz fűszerek
  • Négysajtos pizza: paradicsomos alap, mozzarella, parmezán, kéksajt, trappista sajt
  • Magyaros "húsimádó" pizza: csípős alap, tarja, kolbász, csípős paprika, hagyma, sajt
  • Tenger gyümölcsei pizza: paradicsomos alap, tenger gyümölcsei (kagyló, rák, polip), olívabogyó, sajt
  • Csirkés pizza: tejfölös alap, csirkemell, kukorica, brokkoli, sajt
  • Son-go-ku pizza: paradicsomos alap, sonka, gomba, kukorica, sajt
Címkék:
recept, tészta, tao, pizza, receptek, mit főzzek, pizzatészta, romlott hús,