Ünnepi diós kalács recept: diós kalács töltelék, diós mákos kalács kelt tésztából

Pénzcentrum2020. december 20. 14:00

Diós mákos kalács kelt tésztából: mennyei diós kalács recept és diós kalács töltelék. Ezek a diós kalács receptek nem hazudnak: eláruljuk, hogyan készül a diós kalács kelt tésztából és hogy mi a diós töltelék készítés nyitja! Mutatjuk, hogyan készül a diós kalács és a diós mákos kalács az igazi ünnepi hangulatért!

A karácsonyi hangulat előidézéséhez a legmegfelelőbb választás a hagyományos, ínycsiklandó diós kalács és a diós mákos kalács, ami a kellemes, rumos-mazsolás ízvilágával, gazdag töltelékével mindannyiunkat megörvendeztet. Cikkünkben eláruljuk, hogyan készül a hagyományos diós kalács és a diós mákos kalács kelttésztából, milyen tippeket ajánlunk a hagyományos karácsonyi kalács receptek elkészítéséhez.

Diós mákos kalács recept: diós mákos kalács kelt tésztából

A diós kalács kelttészta hozzávalói

  • 500 g búza finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 100 g sütőmargarin
  • 3 ek kristálycukor
  • 25 g friss élesztő
  • 1 csipet só

A diós kalács recept elkészítése

  • 1. Bármilyen kelttésztát készítünk, az első lépés az élesztő felfuttatása a langyos tejben, egy kevés cukorral (10-15 perc). Ezalatt szitáljuk a lisztet egy tálba a sóval és a cukorral, majd dolgozzunk el benne egy tojást.
  • 2. Öntsük a lisztes tojásos diós kalács tészta keverékhez a felfuttatott élesztős tejet, illetve a szobahőmérsékletű, puha sütőmargarint is. Kézzel vagy dagasztógéppel dagasszuk addig, míg a diós mákos kalács tésztája homogén, az edény falától elváló masszát nem alkot.
  • 3. Tegyük a diós kalács tésztáját egy edénybe, konyharuhával letakarva, majd kelesszük langyos helyen 1 órán keresztül. A megkelt tésztát felezzük meg és nyújtsuk ki őket téglalap alakúra.
  • 4. Kenjük meg a kinyújtott kalács tésztákat a tetszőleges töltelékkel, majd csavarjuk föl a széleit rögzítve. Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ruhával letakarva kelesszük a töltelékkel benne további 30 percen keresztül.
  • 5. Verjünk fel egy tojást habosra, majd kenjük meg vele a diós kalács rudak tetejét egyenletesen. Szurkáljuk meg a kalács tésztáját villával mélyen, majd süssük őket pirosra előmelegített sütőben, 180°-on, alul-felül sütési módon.
  • 6. Tálaljuk hidegen vagy melegen; tartsuk ruhával letakarva, hogy a diós mákos kalács tésztája nehogy kiszáradjon.

Diós kalács töltelék recept

A diós kalács töltelék hozzávalói

  • 200 g darált dióbél
  • 6 ek kristálycukor
  • 3 ek rumaroma
  • 1 marék mazsola
  • 2 dl tej

A diós kalács töltelék elkészítése

A dios toltelek elkeszitese egyáltalán nem bonyolult: keverjük össze a hozzávalókat alaposan egy kis lábasban, főzzük őket össze addig, míg a diós kalács töltelék ragadós nem lesz. Ezt követően már tölthetjük is a diós kalács kelttésztájába.

Diós mákos kalács töltelék recept

A diós mákos kalács töltelék hozzávalói

  • 100 g darált mák
  • 100 g darált dióbél
  • 2 dl tej
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek kisszemű mazsola

A diós mákos kalács töltelék elkészítése

Keverjük össze a diót és a mákot a többi hozzávalóval alaposan egy kis lábasban. Ezt a tölteléket is főzzük addig, míg a diós mákos kalács töltelék ragadós nem lesz. Ezt követően töltsük meg vele a diós mákos kalács kelttésztáját.

Kinek ajánljuk a diós kalács készítését?

A diós kalács recept elkészítése valójában sokkal egyszerűbb feladat, mint azt a legtöbb kezdő szakács gondolja. Ha megfelelő módon dagasztjuk és kelesztjük a diós mákos kalács kelttésztáját és finom, ragacsos, édes tölteléket készítünk, baj nem lehet! A dios kalacs habár ízvilágában kötődik a téli hónapokhoz, nem csak karácsonyra készíthetjük el azt: a diós kalács vagy a mákos diós kalács nagyszerű édesség bármelyik adventi hétvégén, szilveszterkor, vagy akár húsvétkor is.

Címkék:
karacsony, recept, bejgli, kalács, receptek, magyaros ételek,