Te is halat eszel karácsonykor? Dobsz egy hátast, ha meglátod az árát!

MTI2020. december 17. 20:07

Karácsonyra is érdemes édesvízi halat választani! A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.


Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal karácsonyra. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 000 tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 3 000 tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára. 

A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak. 

A halak nem drágultak idén karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan 

  • az élő ponty kilogrammonként 900-1300 forintba, 
  • a pontyszelet 2100-2200 forintba, 
  • míg az afrikai harcsafilé 3000-3200 forintba kerül átlagosan. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A MA-HAL weboldalán elérhető egy térkép, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi halboltokat.

Címkék:
otthon, karacsony, árak, hal, 2020, karácsonyi étel, akvakultúra,