A legjobb rakott karfiol recept: rakott karfiol besamel mártással, rakott karfiol baconnel ízesítve

Pénzcentrum2020. december 12. 17:33

Rakott karfiol besamel mártással, rakott karfiol baconnel: gondoltad volna, hogy a rakott karfiol recept elkészítése ilyen egyszerű? Sőt, a rakott karfiol vega verziója, illetve a húsos karkott karfiol is elérhető bárki számára. Nézzük, hogyan készül az ínycsiklandó rakott karfiol besamellel és rengeteg sajttal a tetején!

A rakott karfiol egy egyszerű egytálétel, amit szinte bármilyen variációban könnyedén elkészíthetünk. Van, aki a darált húsos rakott karfiol mellett áll, van, aki azt szereti, ha a rakott karfiol baconnel készül. Mi az utóbbi esetre hoztunk egy nagyszerű rakott karfiol receptet, ami a baconös rakott karfiol besamel mártással. A rakott karfiol vega verziója is egyszerűen elkészíthető: egyszerűen hagyjuk ki a szalonnát az egyenletből és máris kész a rakott karfiol vega változata!

Baconös rakott karfiol besamel mártással

Ha egy karfiolos egytálételt szeretnénk készíteni, a besameles rakott karfiol telitalálat: egyszerű, könnyű és mégis laktató fogás, amit szinte lehetetlen elrontani, ráadásul a besamel karfiol kombináció szinte elválaszthatatlan, kötelező társítása a hasonló egytálételeknek. Mi a következő receptünkben egy egyszerű besamel mártásos, baconos rakott karfiol készítését mutatjuk be - nézzük, hogyan készítsük!

A rakott karfiol hozzávalói

  • 1 fej karfiol (nagyobb)
  • 2 db vöröshagyma
  • 200 g bacon
  • ½ l tej
  • 4 ek vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 2 ek liszt
  • 200 g trappista sajt
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint

A rakott karfiol recept elkészítése

  1. Tisztítsuk meg a karfiolt leveleitől, szedjük viszonylag kisebb rózsáira, majd mossuk meg alaposan. Főzzük félkészre egy kevés só társaságában.
  2. Amíg fő a karfiol, készítsük el a bacont: szeleteljük kis kockákra, majd egy serpenyőben a finomra aprított hagymával egyszerre pirítsuk le.
  3. Készítsünk besamel mártást: 2-3 kanálnyi vajat olvasszuk fel egy lábasban, majd sűrű kevergetés mellett pirítsuk rajta aranybarnára a lisztet. Ezt a vajat öntsük fel a tejjel és kevergetve főzzük 10 percen keresztül egy csipet szerecsendióval ízesítve. Ha híg, vajjal tovább sűríthetjük.
  4. A főtt karfiolokat csepegtessük le. A szalonnát keverjük hozzá a besamel mártáshoz. Egy jénai tálat vajazzunk ki vékonyan, majd szórjuk be zsemlemorzsával.
  5. Helyezzük a jénai aljára a karfiol egy részét, majd locsoljuk meg a szalonnás besamellel. Rétegeljük őket addig, míg a hozzávalók el nem fogynak, majd a rakott karfiol tetejét szórjuk meg reszelt trappista sajttal egyenletesen.
  6. 180°-ra előmelegített sütőben süssük készre kb. 45 perc alatt.

Rakott karfiol variációk

A besameles karfiol egy igazán egyszerű, könnyen variálható étel, amit nem csak baconös mártással készíthetünk el, hanem egyéb húsokkal is rétegezhetünk. A rakott karfiol csirkemellel besamel mártással igazán finom és könnyed fogást eredményez, azonban az ételünk elkészíthető magyarosra hangolva is: a rakott karfiol darált hússal besamellel, vagy akár füstölt kolbásszal is rétegezhető.

A rakott karfiol vega verziója

Aggodalomra semmi ok, a rakott karfiol besamel mártással hús nélkül is elkészíthető! Ha nem szeretjük a darálthúsos rakott karfiol vagy a baconös rakott karfiol ízét, készítsük el a receptet a fent leírtak szerint, ám a húsos hozzávalókat hagyjuk ki, vagy helyettesítsük más, vegetáriánus hozzávalókkal. Nagyszerűen illik a rakott karfiol receptbe a gomba, a paprika, a hagymafélék vagy a különböző sajtok, túrók.

Címkék:
recept, sajt, karfiol, receptek, egytálétel, besamel,