A tökéletes kocsonya titka: a kocsonya készítése egyszerűen, retro kocsonya recept

Pénzcentrum2020. december 8. 16:55

Fokhagymás kocsonya készítés, kocsonya recept, kocsonya főzés egyszerűen: hogy készül a retro kocsonya, mennyi idő alatt dermed meg a kocsonya, hány napig áll el a kocsonya? Ez az isteni kocsonya recept garantáltan visszatérő fogás lesz a család asztalán!

Az egyszerű retro kocsonya készítése egy tipikus magyar szokás: ezt az ételt szinte kötelező elkészítenünk minden évben, ugyanis nincs tél és karácsony egy tál hideg, húsos kocsonya nélkül. Cikkünkben eláruljuk, mi a tökéletes kocsonya titka, hogyan történik az ízletes fokhagymás kocsonya készítése és milyen húsból készül a kocsonya. Megválaszoljuk az összes olyan kérdést, ami felmerülhet olvasóinkban a kocsonya készítése kapcsán, mint: a kocsonya mennyi idő alatt dermed meg, mitől kocsonyasodik a kocsonya, miért nem dermed meg a kocsonya, illetve, ha nincs kedvünk elkészíteni, kész kocsonya hol kapható?

Retro kocsonya recept (fokhagymás kocsonya)

Hozzávalók

  • 1 kg sertésfül, sertésfarok és sertésköröm vegyesen
  • 300 g sertésbőr
  • 5 l víz
  • 700 g csülök
  • 500 g füstölt tarja
  • 2 fej fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 db szárított erős paprika ízlés szerint

A retro kocsonya készítése

  • 1. Szeleteljük fel a húsokat egyforma, viszonylag nagy darabokra (1-1 tányárra való), majd tegyük őket egy nagy fazékba a fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Öntsük fel bő vízzel.
  • 2. Főzzük a kocsonya hozzávalóit kis lángon, éppen csak gyöngyöző vízben, 4 órán keresztül. A kocsonya főzőlevét habozzuk le!
  • 3. Ha a kocsonya főzés végére értünk, vegyük ki a húsokat és egyenletesen helyezzük el őket tányérokban, vegyesen (a bőrös részeket ízlés szerint kihagyhatjuk). A kocsonya levét szűrjük át, majd öntsük a tányérokba, hogy ellepje a húst. Ha nagyon sok a zsír, leszedhetjük, mielőtt megköt a kocsonya.
  • 4. Tegyük be a hűtőbe néhány órára, majd tálaljuk megdermedve.

A kocsonya mennyi idő alatt dermed meg?

Azt, hogy mennyi idő alatt dermed meg a kocsonya befolyásolhatja a lé mennyisége. Átlagosan a kocsonya már 2-3 óra alatt szépen megdermed. Fontos, hogy hűtőben tartsuk, ne pedig a fagyasztóban, ugyanis a kocsonya, ha túl hideg van neki, egyszerűen megfagy.

Mitől lesz kocsonyás a kocsonya?

A kocsonya kocsonyásságát a cupákos, bőrös húsokból kifövő kollagén okozza, nincsen szükség semmilyen zseléképző adalékanyagra.

Miért nem dermed meg a kocsonya?

Időnként előfordulhat, hogy nem köt meg a kocsonya, ennek az oka nagyon egyszerű: nem dermed meg a kocsonya, ha nem elég zsíros, bőrös a húsanyag, amit főzünk, illetve, ha arányában túl sok a lé és túlságosan felhígul benne a disznóból kifővő zselés anyag.

Hány napig áll el a kocsonya?

A kocsonya szavatossága nagyjából megegyezik egy szimpla húslevesével, az egyetlen különlegessége a kocsonya zselés halmazállapota. A kocsonya átlagosan egy hétig áll el a hűtőben, de kóstolással egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy a kocsonya jó e még: ha a kocsonya savanyú, megromlott.

Kész kocsonya hol kapható?

Kocsonyát a nagyáruházakban ritkán kaphatunk, érdemes leginkább a kisebb hentesüzletekben, húsboltokban érdeklődnünk, hogy kapható-e télen kocsonya.

Címkék:
karacsony, tél, recept, szavatosság, receptek, mit főzzek, magyaros ételek, romlott hús,