Spárgakrémleves recept egyszerűen: így készül a tejszínes fehér spárgakrémleves

Pénzcentrum2020. december 6. 22:00

Zöld és fehér spárgakrémleves recept, már a kezdő szakácsoknak is: mutatjuk, hogyan készül a fehér spárgakrémleves, mi a spargakremleves recept elkészítésének a titka! Gondoltad volna, hogy a spárgakrémleves nem csak finom, hanem egészséges is? Így készítsd, hogy tökéletes legyen!

A spárgakrémleves egy igazán könnyed, mégis laktató előétel, ami selymes, fűszeres íze mellett megannyi vitamint is tartalmaz, amire különösen nagy szükségünk van a téli hónapokban. A spárga mind párolt vagy sült köretként, mind spárgakrémleves formájában mennyei kísérője a halas ételeknek, a puha, fehér szárnyashúsoknak, de a disznó és a vadak mellett is elfér a tányéron. A spárgakrémleves recept egy olyan ételt eredményez, amit, ha egyszer kipróbáltunk, garantáltan a család kedvenc ételei közé fog tartozni. Nézzük, hogyan készül a spárgakrémleves!

A tökéletes spárgakrémleves receptje

A spárgakrémleves egy igazán ínycsiklandó tavaszi fogás - már csak az alapanyagból kiindulva is eláruljuk, hogy a fehér spárga krémleves egy igazán nemes, minőségi ételt eredményez, ráadásul rendkívül laktató és egészséges is. A következő receptünk egy tejszínes spárgakrémleves elkészítését mutatja be, fehér spárga használatával, azonban nyugodtan készíthetjük zöld spárgával is, ha azt jobban szeretjük. Nézzük, hogyan készül a tökéletes spárgakrémleves tejszínnel!

A spárgakrémleves hozzávalói

  • ½ kg fehér spárga (ha nincs, a zöld spárga is ugyanúgy megfelel)
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db burgonya
  • 50 g vaj
  • 7 dl zöldségalaplé
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors ízlés szerint
  • 50 g füstöltsajt
  • 4 szelet kenyér
  • olívaolaj

A spárgakrémleves elkészítése

  1. Pucoljuk meg a krumplit, a hagymát és a fokhagymát, majd kockázzuk fel őket. A spárga alsó, keményebb részét távolítsuk el, a többi részt daraboljuk fel egyformára.
  2. Egy fazékban olvasszuk fel a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát. Ehhez hozzáadhatjuk a felaprított krumplit és a spárgát is. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Néhány percig pároljuk őket együtt a vajon.
  3. Öntsük fel a spárgakrémleves párolt alapanyagait zöldség alaplével, majd 10-15 perc alatt főzzük puhára. Botmixer segítségével turmixoljuk addig, míg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínt, még egyszer turmixoljuk át, végül egy perc alatt forraljuk össze.
  4. Kockázzuk fel a kenyérszeleteket és egy kevés olívaolajjal meglocsolva pirítsuk meg sütőben vagy serpenyőben.
  5. A spárgakrémleves tálalásakor reszeljünk a tányér aljára egy kevés füstölt sajtot, szedjük rá a spárgakrémlevest, végül szórjunk a tányér tetejére néhány krutont!

Spárgakrémleves tejszín nélkül

Akár zöldspárgával dolgozunk, akár feher sparga kremleves készül, ne felejtsük el, hogy az egyik legkalóriadúsabb hozzávaló, a főzőtejszín egyszerűen elhagyható a receptből. Ha nem szeretjük a tejszínes levest, nyugodtan helyettesítsük azt ugyanakkora mennyiségű kókusztejjel és készítsük ugyanúgy, ahogy a fenti spárgakrémleves recept írja.

Spárgakrémleves zöld spárgából? Erre vigyázz!

Ahogy fentebb is írtuk, a fehér spárgakrémleves recept egyszerűen készíthető zöld spárgával is, azonban mindig jusson eszünkbe, hogy nem ugyanazzal az alapanyaggal dolgozunk. A zöld spárgáknak főzés előtt el kell távolítanunk a kemény, fásabb részét (egyszerűen törjük le az alsó kb. 5 centimétert), illetve, amikor készen áll a spárgakrémleves a turmixolásra, arra is ügyeljünk, hogy a spárgák fejét - mivel ez a növény legfinomabb, legértékesebb része - ne mixeljük le, hanem vegyük ki a levesből, majd használjuk feltétként, egyben.

Mihez illik a spárgakrémleves?

Akár zöld, akár fehér spárgából készüljön a nagyszerű, könnyed tejszínes spárgakrémleves, fontos kiemelnünk, hogy a levesünk önmagában egy előétel, vagyis mindenképp készítsünk a spárgakrémleves mellé egy második fogást is. A spárgakrémleves után remek ízélményt ad egy szelet sovány fehér hús, mint például a csirkemell, vagy a fogasfilé, amihez egy kis sült- vagy párolt zöldséget, illetve krumplipürét javaslunk.

Címkék:
recept, leves, főzés, mit főzzek,