A napelemek utolérték Paksot: nagyot ment itthon a megújuló energia

Pénzcentrum2020. december 2. 11:30

Elérte a 2000 megawattot, vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával összevethető a magyarországi összes napelem kapacitás - állapította meg egy friss iparági összesítés.

Már a Paksi Atomerőmű 2012,8 megawattos beépített kapacitásával összevethető a magyarországi összes napelem kapacitás, miután elérte a kétezer MW-ot - ez derül ki a a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) a Pénzcentrumhoz eljuttatott legfrissebb adatai szerint. Mint írják, ebből az ipari méretű naperőművek együttes teljesítménye 1361,3 megawatt.

Felidézik, hogy itthon a napenergia hasznosításában az ipari méretű, azaz legalább 50 kW-os napelem parkok elterjedése a statisztikák szerint, 2015-ben vett komoly lendületet, amikor az előző évhez képest több, mint háromszorosára ugrott meg a beépített napelem kapacitás. Ugyanakkor ebben az évben is csupán 30,9 MW volt. Két évvel később, 2017-ben lépte át a 100 megawattos határt, tavaly megközelítette az 1000 MW-ot, az idén pedig az 1400 MW-os szintet. A MAVIR adatai azt mutatják, hogy a 2017-es beépített napelem kapacitás a magyarországi erőműpark összes beépített teljesítményének még mindössze 1,2 százalékát tette ki, ezzel szemben most december 1-jén, már 13,8 százalékos részesedésnél tartunk. 

Hozzáteszik, hogy a nukleáris energiával való összevethetőség kizárólag a beépített teljesítőképesség nagyságára vonatkozik, az időjárásfüggő, illetve a jellemzően alaperőművi technológiák, mint a nukleáris is, rendelkezésre állása nem összehasonlítható, egymást kiegészítő technológiákról van szó, a karbonmentességet célzó energiaátmenetben. Ugyanis a magyarországi napelem kapacitások kihasználtsága 2020-ban közel 3 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest, 18,8 százalékos volt. Ha csak a napfényes órákkal számolunk, akkor ez a mutató 2020-ban 33,4 százalék, szemben a paksi blokkok 90 százalék fölötti rendelkezésre állási mutatójával.  

A háztartási méretű, azaz legfeljebb 50 kW-os, nem engedélyköteles napenergia hasznosítás felfutása valamelyest egyenletesebb volt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint. Már 2011-ben 2,9 MW-nyi napelem üzemelt a családi házaknál, amikor az ipari méretű hasznosítás még mindössze 0,4 MW volt. A háztartási napelemek együttes teljesítménye 2015-ben lépte át a 100 MW-os szintet, a növekedés 2017-ben gyorsult fel, és az elmúlt három évben folyamatos volt, egészen a szeptember végén regisztrált 640,2 MW-ig. 

Címkék:
energia, napelem, napenergia, energiatermelés, paks, nap, megújuló, megújuló energia, naperőmű, atomenergia, paksi atomerőmű, nukleáris energia, magyar energia hivatal,